1 większy kabaczek
1 większa podwójna pierś z kurczaka
1 większa biała część pora
1 niecała puszka brzoskwiń
300 ml. śmietanki kremówki
1 łyżka masła + olej do smażenia i wysmarowania blachy
sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka
150 g tartego sera żółtego
Zapiekany kabaczek z niezwykłym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kabaczek umyć, wydrążyć środek, posolić i odstawić.
2.Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawami i wrzucić na gorące masło wymieszane z olejem, lekko zrumienić, dodać pokrojony w krążki por.
3.Po chwili dodać pokrojone w kostkę połówki odsączonych brzoskwiń, lekko przesmażyć, wlać śmietanę kremówkę i dusić chwilę do jej częściowego zredukowania.
Połówki kabaczka napełnić gotowym farszem i wstawić do gorącego piekarnika na wysmarowanej blaszce. Piec ok.35 minut ( długość pieczenia zależy od wielkości kabaczka ) w temp. 180 stopni.
Po dziesięciu minutach od włożenia do piekarnika wlać do blachy 2/3 szklanki wody.
Pod koniec pieczenia, wyjąć blachę i posypać kabaczka tartym serem, zapiec aż do zrumienienia.
Porady
Polecam podać polany sosem słodko kwaśnym, wówczas smak całej potrawy nabiera orientalnego wyrazu.
Komentarze