Kurczak w sosie prowansalskim

4.49 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne i aromatyczne mięso z kurczaka w sosie śmietankowo-ziołowym. Mniam ;)

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    przyprawa do kurczaka w młynku
    sól morska w młynku
    1 łyżka ziół prowansalskich
    pieprz świeżo mielony
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju
    1 szkl śmietanki 30%

Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Dania główne Sosy

Kurczak w sosie prowansalskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć, osuszyć, usunąć błonki. Odciąć polędwiczki, każdy filet przekroić na pół. Mięso przełożyć do miski, oprószyć przyprawami, polać olejem i wymieszać aby dokładnie były obtoczone w marynacie. Odstawić do lodówki na godzinę. Garnek o grubym dnie rozgrzać, ułożyć kawałki mięsa i smażyć na dużym ogniu aż mocno się przyrumienią. Na koniec dodać posiekany czosnek, przykryć i dusić ok 15min. Podlać śmietanką i podgrzewać na małym ogniu (bez przykrycia) do czasu aż śmietanka się zredukuje do gęstego sosu (ok 10-15 minut). Podawać z ryżem i surówką.

Porady

Można zwiększyć ilość sosu dolewając ok 1/2l gorącej wody i zagęszczając 1 łyżką mąki pszennej wymieszanej w niewielką ilością zimnej wody. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso Śmietana Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować