Kokardki ze szpinakiem i tuńczykiem w sosie śmietanowym

4.94 (207 ocen)

Smaczne i szybkie danie na obiad lub ciepłą kolację. Zastanawiałam się nad połączeniem śmietany i tuńczyka, ale wyszło pysznie :)

Składniki:


  • 250 g makaronu kokardki
    200 g szpinaku w liściach
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 łyżka oleju rzepakowego
    2 ząbki czosnku
    200 g śmietany 30%
    Sól ziołowa, pieprz biały do smaku
    Duża szczypta gałki muszkatołowej
    Kawałeczek twardego sera długo dojrzewającego
Wystaw ocenę:

4.94 (207 ocen)

Kokardki ze szpinakiem i tuńczykiem w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Makaron ugotować al dente.
    Szpinak (użyłam mrożonego) lekko tylko rozmrozić, posiekać nożem.

    Do rondla wlać 1 łyżkę oleju, dodać przeciśnięty czosnek i lekko osączonego tuńczyka. Przesmażyć.

    Dodać szpinak, smażyć 2 minuty, wlać śmietankę. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Dusić kilka minut na małym ogniu.

    Ugotowany makaron odcedzić, wrzucić do sosu, wymieszać, razem chwilę podgrzewać. Posypać tartym w paseczki serem i od razu podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować