Wrapy z kurczakiem i warzywami

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Domowe tortille, do tego garść warzyw i chrupiący kurczak w pysznej panierce - jest to zdrowsza alternatywa dla znanego wrapa z sieciówki.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    300 ml wrzątku
    400g mąki pszennej typ 550
    1 łyżeczka soli
    40g roztopionego masła

    Mięso:
    2-3 pojedyncze piersi z kurczaka
    sól
    pieprz
    czosnek granulowany
    papryka słodka

    Panierka:
    100g płatków kukurydzianych zmielonych
    5 łyżek bułki tartej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 jajka
    3 łyżki mleka
    mąka do obtoczenia

    Farsz:
    Salata karbowana
    Sałata masłowa
    Ser tarty
    Pomidor
    Keczup
    Majonez
    rukola
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Wrap Przekąski

Wrapy z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortille: wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy i wyrobić na jednolitą masę. Przykryć na 20 minut do wystudzenia. Ciasto podzielić na 6 części. Każde rozwałkować bardzo cienko i smażyć na rozgrzanej suchej patelni po około 30 sekund z każdej strony.
  • 2. Mięso: pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na kawałki około 3-4 cm. Doprawić olejem i przyprawami, wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie panierować w mące, jajku wymieszanym z solą i pieprzem, następnie obtoczyć dokładnie w płatkach kukurydzianych. Usmażyć na patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • 3. Tortille posmarować sosem lub keczupem, nałożyć warzywa i mięso. Zawinąć i spiąć wykałaczkami. Można dodatkowo włożyć tortille na chwilę na grill lub patelnię grillową. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować