Wrapy z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortille: ciepłą wodę mieszamy z olejem i solą a następnie z mąką. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na 4 kawałki i rozwałkowujemy każdy kawałek na kształt koła. Patelnie rozgrzewamy i na suchej smażymy po kolei nasze tortille z obu stron (aż zrobią się "bąble"na cieście i ściemnieją, wtedy przewracamy na drugą stronę i tak samo smażymy -trwa to kilka minut). Gotowe tortille przechowujemy przykryte mokrą ściereczką- dzięki temu potem łatwo będzie je zwijać. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na plastry ok. 1 cm. Pieprz kolorowy ucieramy w moździerzu i posypujemy nim oraz solą mięso, odstawiamy na chwilę. Warzywa i pomarańczę myjemy i osuszamy. Paprykę kroimy w paski, pomidor w cząstki, ogórek w plasterki a pomarańczę obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki - odstawiamy na później. Sos: do małego słoiczka wkładamy jogurt, majonez, wsypujemy sól oraz utarty w moździerzu pieprz kolorowy, mieszamy i odstawiamy. Do miseczki wybijamy jajko i mieszamy je, na talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Mięso z piersi kurczaka najpierw moczymy w jajku a potem w bułce tartej. Tak przygotowane smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Składanie: na środek każdej tortilli układamy sałatę, mięso z kurczaka, paprykę, ogórek, pomidor i cząstki pomarańczy. Polewamy sosem i zwijamy w wrapy ( najpierw zaginamy do góry dół tortilli a potem po kolei boki). Smacznego
Komentarze