Wołowina z grzybami leśnymi

4.5 (159 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

bardzo syty i smaczny obiad

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,70 kg wołowiny bez kosci, zrazówki
    0,5 kg podgrzybków
    ¼ selera korzennego
    1 pietruszka
    2 marchewki
    4 duże cebule
    3 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    przyprawa uniwersalna
    Pieprz mielony kolorowy
    Słodka mielona papryka
    Czosnek granulowany
    Tymianek suszony
    Sól
    3 łyżki wódki Wiśniówki
    1,5 szklanki czerwonego wina Porto
    oraz
    kluski śląskie
    ogórki kiszone
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Wołowina z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na plastry, przyprawić przyprawa uniwersalna, pieprzem, papryką, czosnkiem i tymiankiem.
    Ułożyć w pojemniku. Na wierzch ułożyć cebulę pokrojoną w grubsze krążki i też ją oprószyć przyprawami. Pojemnik zamknąć wypychając powietrze i wstawić do lodówki na dobę.
    Następnie zebrać cebulę z pojemnika i wrzucić ją na rozgrzany tłuszcz/ masło z dodatkiem oleju/.
    Zeszklić i dodać starte na grubych oczkach warzywa{ marchew, seler i pietruszka}.
    Przesmażyć, dodać pokrojone podgrzybki i podsmażyć.
    Doprawić do smaku przyprawa uniwersalna, solą, pieprzem.
    Wlać 1,5 szklanki czerwonego wina Porto , wymieszać, chwilę poddusić i wlać 3 łyżki wisniówki.
    Mięso panierować w mące i obsmażyć na patelni, przełożyć do warzyw. Tłuszcz zdeklasować i też dodać.
    Mięso obłożyć warzywami, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika na około 2,5 godziny. Piec do miękkości mięsa.
    Doprawić do smaku.
    Podać z kluskami śląskimi i kiszonym ogórkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować