Wołowina z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na plastry, przyprawić przyprawa uniwersalna, pieprzem, papryką, czosnkiem i tymiankiem.
Ułożyć w pojemniku. Na wierzch ułożyć cebulę pokrojoną w grubsze krążki i też ją oprószyć przyprawami. Pojemnik zamknąć wypychając powietrze i wstawić do lodówki na dobę.
Następnie zebrać cebulę z pojemnika i wrzucić ją na rozgrzany tłuszcz/ masło z dodatkiem oleju/.
Zeszklić i dodać starte na grubych oczkach warzywa{ marchew, seler i pietruszka}.
Przesmażyć, dodać pokrojone podgrzybki i podsmażyć.
Doprawić do smaku przyprawa uniwersalna, solą, pieprzem.
Wlać 1,5 szklanki czerwonego wina Porto , wymieszać, chwilę poddusić i wlać 3 łyżki wisniówki.
Mięso panierować w mące i obsmażyć na patelni, przełożyć do warzyw. Tłuszcz zdeklasować i też dodać.
Mięso obłożyć warzywami, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika na około 2,5 godziny. Piec do miękkości mięsa.
Doprawić do smaku.
Podać z kluskami śląskimi i kiszonym ogórkiem.
Komentarze