Włoskie smaki... Jedliście już czarny makaron? Ja się w nim zakochałam i tak szybko się nie odkocham. Wyśmienity, a potrawy z nim nie są nudne tylko bardzo kuszące.
Czarny makaron z kurczakiem i sosem szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron przed ugotowaniem.
2.Szpinak rozmrażamy i smażymy na maśle około 3 minut.
3.Następnie sikamy cebulę i razem z serem topionym dodajemy do szpinaku. Mieszamy aby ser się rozpuścił.
4.Pomarańcze przecinamy na pół. Z jednej połowy wyciskamy sok, a drugą połowę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do sosu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz wlewamy śmietanę.
5.Wszystko razem mieszamy ,aż do połączenia wszystkich składników.
6.Fileta kroimy w duże kawałki , posypujemy solą i papryką.
Smażymy na oleju do zrumienienia z obu stron.
7.Makaron wkładamy do gotującej wody i gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Po ugotowaniu przecedzamy na sitku.
8.Makaron kładziemy na talerz, dookoła układamy kawałki kurczaka i polewamy sosem.
Porady
Czarny makaron można zamienić na zwykły tradycyjny.
Komentarze