Schabowe z sosem pieczarkowym

5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz. 20 min

Można powiedzieć polska klasyka. Kotlety schabowe marynowane w mleku i cebuli, dzięki temu Są niesamowicie soczyste, panierowane i smażone, z dodatkiem kremowego sosu pieczarkowego z nutką białego wina, jak wieprzowinę jem bardzo rzadko tak te kotlety kocham! Podaję zazwyczaj z gotowanymi ziemniaka

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    1 cebula
    Mleko
    Sól i pieprz do smaku
    Jajka do panierowania
    Bułka tarta do obtoczenia
    Olej rzepakowy do smażenia

    Sos pieczarkowy:
    30 dag pieczarek
    1 łyżka klarowanego masła
    1 szklanka słodkiej śmietanki
    2 małe cebule
    3 ząbki czosnku
    100 ml białego wytrawnego wina
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Schabowe z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myję , kroję na 5 grubszych plastrów, rozbijam tłuczkiem do mięsa na kotlety, układam w misce, posypuję pokrojoną na piórka cebulą, zalewam mlekiem, tak aby kotlety były zanurzone.
    Odstawiam do lodówki na minimum 3 godziny, po tym czasie kotlety osączam z mleka, (mleko należy wylać) panieruję w rozkłóconym jajku z solą i pieprzem, panieruję w bułce tartej. Smażę na złocisto na rozgrzanym oleju.
  • 2. Sos:
    W rondelku rozgrzewam masło, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz posiekaną cebulę, podsmażam 2-3 minuty, po czym dodaję pokrojone na plasterki pieczarki, smażę chwilę, podlewam winem, dodaję śmietankę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, duszę do momentu aż sos zgęstnieje.
    Podaję kotlety polane sosem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Śmietana Wieprzowina Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować