Włoskie penne rigate

5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Po raz pierwszy jadłam tą potrawę u znajomej. Przepis na nie przywiozła z Włoch. Danie jest proste, szybkie w przygotowaniu i tak nam wszystkim posmakowało, że włączyłam je do rodzinnego menu na stałe

Składniki:

  • ● 40 dag makaronu penne rigate
    ● 20 dag pieczarek
    ● 10 dag chudego boczku
    ● 5 łyżek przecieru pomidorowego
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
    ● 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
    ● 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
    ● 2 łyżki oliwy
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Włoskie penne rigate - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obieramy i przeciskamy
    przez praskę. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki,
    podgrzewamy na suchej
    patelni i odparowujemy wodę.
    Dodajemy oliwę i czosnek.
    Wszystko razem smażymy kilka
    minut.
  • 2. Osobno podsmażamy boczek
    pokrojony w paski lub małą
    kostkę, wkładamy pieczarki
    i wlewamy wino, mieszamy.
    Gotujemy bez przykrycia, aż
    połowa płynu odparuje. Gotowe
    danie mieszamy z przecierem
    pomidorowym i bazylią. Na
    koniec doprawiamy do smaku
    solą i pieprzem.
  • 3. Makaron gotujemy al dente,
    odcedzamy i mieszamy z pieczarkami.
    Danie posypujemy
    szczypiorkiem.

Porady

● Boczek możemy zastąpić dowolną kiełbasą lub wędliną. ● Zamiast przecieru pomidorowego do potrawy możemy użyć świeżego, drobno pokrojonego lub zmiksowanego pomidora.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować