Włoskie klimaty pod francuską pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oleju podsmażamy mięso. Dodajemy cebulę posiekaną w kostkę i czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę . Po 5 minutach dorzucamy paprykę również pokrojoną w kostkę. Po następnych 5 minutach dodajemy cukinię. Dusimy , mieszając od czasu do czasu . W razie potrzeby potrawę można podlać odrobiną wody. Pod koniec dodajemy keczup, musztardę , posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy, solą, pieprzem, cukrem i chili do smaku.
Gotowy farsz odstawiamy z palnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia
2.Rozwijamy ciasto francuskie. Na środek kładziemy garść szpinaku, na który wykładamy wystudzony farsz mięsno-warzywny. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy na farszu posypując ziołami prowansalskimi .
3.Zawijamy ciasto francuskie zlepiając dokładnie boki. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy obficie ziarnami sezamu.
4.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Potrawę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25-30 minut.
5.Potrawę kroimy w skośne plastry o grubości 3 cm. Do dekoracji i podniesienia walorów smakowych można użyć sosu czosnkowego lub kwaśnej śmietany.
6.Potrawę możemy podać samodzielnie jak i z ulubioną surówką.
Porady
Do farszu można dodać ulubione warzywa lub wykorzystać mięso drobiowe.
Komentarze