Włoskie klimaty pod francuską pierzynką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Włoskie smaki z piekarnika

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 łyżka oleju rzepakowego
    - 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
    - 1 cebula
    - 1 mała cukinia
    - 1 mała czerwona papryka
    - 1 marchewka
    - 2 ząbki czosnku
    - posiekana natka pietruszki
    - szczypta chili
    - 1 łyżka keczupu
    - 1 łyżka musztardy
    - szczypta cukru
    - sól, pieprz do smaku
    - kulka mozzarelli
    - garść opłukanego i osuszonego świeżego szpinaku
    - szczypta ziół prowansalskich
    - 1 opakowanie ciasta francuskiego
    - 1 żółtko
    - ziarna sezamu do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Ciasto

Włoskie klimaty pod francuską pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażymy farsz. 1. Na oleju podsmażamy mięso. Dodajemy cebulę posiekaną w kostkę i czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę . Po 5 minutach dorzucamy paprykę również pokrojoną w kostkę. Po następnych 5 minutach dodajemy cukinię. Dusimy , mieszając od czasu do czasu . W razie potrzeby potrawę można podlać odrobiną wody. Pod koniec dodajemy keczup, musztardę , posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy, solą, pieprzem, cukrem i chili do smaku.
    Gotowy farsz odstawiamy z palnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia
  • Układanie farszu na cieście francuskim 2. Rozwijamy ciasto francuskie. Na środek kładziemy garść szpinaku, na który wykładamy wystudzony farsz mięsno-warzywny. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy na farszu posypując ziołami prowansalskimi .
  • Zawijamy ciasto francuskie. 3. Zawijamy ciasto francuskie zlepiając dokładnie boki. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy obficie ziarnami sezamu.
  • Gotowa potrawa 4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Potrawę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25-30 minut.
  • Kroimy potrawę. 5. Potrawę kroimy w skośne plastry o grubości 3 cm. Do dekoracji i podniesienia walorów smakowych można użyć sosu czosnkowego lub kwaśnej śmietany.
  • Smacznego! 6. Potrawę możemy podać samodzielnie jak i z ulubioną surówką.

Porady

Do farszu można dodać ulubione warzywa lub wykorzystać mięso drobiowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Mozzarella Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować