Danie można podać na ciepło lub na zimno . Wspaniałe na zwykły obiad ale także na święta lub rodzinną uroczystość.
1 godz. 30 min
Składniki:
Osiem plastrów karkówki bez kości (ok. 1 kg }
1/2 kg pieczarek
3 duże cebule
30 dag sera żółtego
Duży słoik majonezu {ja używam dekoracyjnego Winiary}
Czosnek granulowany
Sól i pieprz
kucharek
olej do smażenia pieczarek
Karczek pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę umyć , osuszyć , delikatnie rozbić oraz doprawić solą , pieprzem i czosnkiem. Pieczarki usmażyć z jedną cebulą . Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na wysmarowanej delikatnie olejem blasze lub w naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry karkówki. Na mięsie ułożyć pozostałe dwie cebule pokrojone w piórka. Na cebulę wyłożyć pieczarki a na nie ser i całość zalać majonezem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 1 godziny i 10 minut.
Porady
W trakcie pieczenia wytworzy się dużo płynu który trzeba odlać zaraz po upieczeniu.
Komentarze