Karczek pod pierzynką

4.49 (190 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Danie można podać na ciepło lub na zimno . Wspaniałe na zwykły obiad ale także na święta lub rodzinną uroczystość.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Osiem plastrów karkówki bez kości (ok. 1 kg }
    1/2 kg pieczarek
    3 duże cebule
    30 dag sera żółtego
    Duży słoik majonezu {ja używam dekoracyjnego Winiary}
    Czosnek granulowany
    Sól i pieprz
    kucharek
    olej do smażenia pieczarek











    [
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Karczek pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę umyć , osuszyć , delikatnie rozbić oraz doprawić solą , pieprzem i czosnkiem. Pieczarki usmażyć z jedną cebulą . Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na wysmarowanej delikatnie olejem blasze lub w naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry karkówki. Na mięsie ułożyć pozostałe dwie cebule pokrojone w piórka. Na cebulę wyłożyć pieczarki a na nie ser i całość zalać majonezem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 1 godziny i 10 minut.

Porady

W trakcie pieczenia wytworzy się dużo płynu który trzeba odlać zaraz po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować