KURCZAK POD FRANCUSKĄ PIERZYNKĄ

4.5 (151 ocen)

lubię bawić się smakami i chciałam spróbować czegoś nowego z ciastem francuskim, żeby było smacznie i szybko, bo przy małym dziecku każda minuta jest na wagę złota

Składniki:

  • -ok 1kg piersi kurczaka
    -przyprawa do kurczaka polecam KAMIS DO GYROSA
    -opakowanie gotowego ciasta francuskiego
    -włoszczyzna
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Kurczak pod francuską pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy przyprawą, smażymy. Dla poprawy smaku osobiście dodaję sos pieczarkowego. Rozrabiam zgodnie przepisu na opakowaniu. Do gotującego się sosu wrzucam startą włoszczyznę według uznania, minutkę dusze i dodaję podsmażonego kurczaka. Duszę około 5 minut.
    Naczynia żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy kurczaka.
    Ciasto francuskie, kładziemy na oproszona mąką stolnicę i troszkę można rozwałkować. Ciastem przykrywamy kurczaka tak aby brzegi układały się w "falbanę". Można puścić wodzę fantazji i troszkę przyciąć nadmiar ciasta i uformować z niego pn. elementy kwiatowe.
    Ciasto nacinamy delikatnie nożem aby nie przeciąć na wylot, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Zapiekamy tak jak na opakowaniu ciasta np. 15-20min w 220C.
    Podawać ze świeżą sałatką :)

Porady

Osobiście polecam smażyć kurczaka na wodzie, około 0,5l wody wlać na patelnię i zaczekać aż się zagotuje, wrzucić kurczaka. Mięso nie traci objętości i jest bardziej soczyste. Po chwili gotowania odbieram około 300ml wody aby rozrobić sos (jak na opakowaniu). Pozostała woda jak wyparuje dodaje troszkę oliwy aby mięso zarumieniło się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować