Włoskie cytrynowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób

Włoska nazwa to Biscotti al limone. Smaczne ciasteczka które swoim wyglądem zachęcają do spróbowania.

  • 50 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki;
    30 dag mąki pszennej
    10 dag masła
    10 dag cukru
    1 jajko
    1 duża cytryna
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    cukier kryształ i cukier puder do obtoczenia ciasteczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Włoskie cytrynowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie;
    Masło z cukrem miksujemy na krem przez około 10 minut. Dodajemy jajko i nadal miksujemy. Powoli, nie przerywając miksowania dodajemy połowę maki i proszek do pieczenia. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, ścieramy z całej skórkę a także z połowy wyciskamy sok, dodajemy do ciasta.Pozostałą mąkę musimy wmieszać w ciasto łyżką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około godz. Po tym czasie z ciasta urywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Każdą kulkę najpierw obtaczamy w cukrze krysztale a potem w pudrze. Układamy na blaszce, robiąc odstępy około 3-4 cm. Pieczemy około 15 min w nagrzanym piekarniku do 180C. Jednak taka moja uwaga - sugeruje sprawdzać co jakiś czas ponieważ cukier się szybko karmelizuje i ciasteczka się po prostu palą od spodu...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować