Lasagne to najprostsze danie pod słońcem,pachnące oliwą czosnkiem i pomidorami,smakowity zapach rozchodzący się po kuchni sprawia ze czujemy się przez chwilę jak byśmy byli w słonecznej Toskanii:)
40 min
Składniki:
30 dag płatów lasagne
45 dag mięsa mielonego
2 cebule
1 papryka czerwona
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 puszka krojonych pomidorów
50 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 duża kulka mozzarelli
zioła włoskie do smaku
1/2 łyżeczki mielonej słodkie papryki
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Sos beszamelowy:
60 g masła
50 g mąki pszennej
500 ml mleka
sól pieprz do smaku
szczypta ziół prowansalskich
natka pietruszki lub świeży majeranek do dekoracji
Włoski przekładaniec-czyli lasagne w polskim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaty lasagne gotować 3 minuty w osolonym wrzątku wyjąć rozłożyć na drewnianej desce każdy osobno obok siebie aby się nie posklejały.
2.Przygotowujemy farsz:
Cebulę obieramy siekamy w kostkę,obrany czosnek przeciskamy przez praskę.Paprykę myjemy wydrążamy z nasion kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy czosnek i cebulę szklimy 2-3 minuty po czym dodajemy paprykę i mięso mielone.Wlewamy wino. Doprawiamy do smaku ziołami ,smażymy 5 minut po tym czasie wrzucamy pomidory z puszki dodajemy koncentrat dusimy kolejne 5 minut wszystko razem.
Płaty lasagne ułożyć w formie warstwami przełożone masą mięsną.
3.Sos beszamelowy:
W rondelku rozpuścić masło,wsypać mąkę i zasmażyć wlać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos zgęstnieje,doprawić do smaku .
4.Zalać zapiekankę ułożyć na wierzchu ser mozzarella pokrojony w cienkie plastry,zapiec w nagrzanym do 190*c 15-20 minut.
Podawać gorące danie.
Smacznego!
Komentarze