Wiśniowo-cytrynowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto wiśniowe:
W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek i kisiel, odłożyć na bok.
2.Do miski przełożyć margarynę, dodać cukier i utrzeć na jasny puszysty krem. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając ( po wmieszaniu jednego jajka dodać dopiero kolejne).
3.Do masy jejczno-maślanej dodać suche składniki i wymieszać.
4.Na koniec wlać mleko, dodać barwnik i po raz ostatni krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej keksówki. Wyrównać.
5.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. Po 20 minutach zwiększyć temp. do 160 i piec jeszcze około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić zupełnie
6.. Zimną babkę pokroić na kromki i w każdej wyciąć foremkę kształt kwiatka.
7.Ciasto cytrynowe:
Z wyszorowanej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek , dodać otartą skórkę odłożyć na bok. Do miski przełożyć margarynę, dodać cukier i utrzeć na jasny puszysty krem.
8.Wlać sok z cytryny i szybko wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając Do masy jejczno-maślanej dodać suche składniki i wymieszać. Na koniec wlać mleko i po raz ostatni krótko wymieszać. Na dno formy wyłożyć około ¼ ciasta.
9.Ułożyć kwiatki jeden za drugim i delikatnie wyłożyć resztę ciasta. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. Po 20 minutach zwiększyć temp. do 160 i piec jeszcze około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem
Smacznego!
Komentarze