Wiśniowo-cytrynowa babka

0 (0 ocen)

Niestety kwiatka w babce nie widać zbyt wyraźnie ale w smaku ciacho bardzo dobre:)

Składniki:

  • Ciasto wiśniowe:
    200 g mąki
    190 g margaryny tortowej ( miękkiej)
    4 jajka rozm. M
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kisiel wiśniowy
    160 g cukru
    2 łyżki mleka
    Barwnik spożywczy czerwony
    Ciasto cytrynowe:
    235 g mąki
    35 g mąki ziemniaczanej
    200 g miękkiej margaryny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka rozm, M
    160 g cukru
    2 łyżki mleka
    1 cytryna

    Forma 22 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Kisiele

Wiśniowo-cytrynowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1wtwbyo 1. Ciasto wiśniowe:
    W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek i kisiel, odłożyć na bok.
  • image-2a4acgy 2. Do miski przełożyć margarynę, dodać cukier i utrzeć na jasny puszysty krem. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając ( po wmieszaniu jednego jajka dodać dopiero kolejne).
  • image-1ixn7fj 3. Do masy jejczno-maślanej dodać suche składniki i wymieszać.
  • 4. Na koniec wlać mleko, dodać barwnik i po raz ostatni krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej keksówki. Wyrównać.
  • 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. Po 20 minutach zwiększyć temp. do 160 i piec jeszcze około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić zupełnie
  • image-1cnbowj 6. . Zimną babkę pokroić na kromki i w każdej wyciąć foremkę kształt kwiatka.
  • 7. Ciasto cytrynowe:
    Z wyszorowanej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
    W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek , dodać otartą skórkę odłożyć na bok. Do miski przełożyć margarynę, dodać cukier i utrzeć na jasny puszysty krem.
  • 8. Wlać sok z cytryny i szybko wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając Do masy jejczno-maślanej dodać suche składniki i wymieszać. Na koniec wlać mleko i po raz ostatni krótko wymieszać. Na dno formy wyłożyć około ¼ ciasta.
  • image-1tnc4od 9. Ułożyć kwiatki jeden za drugim i delikatnie wyłożyć resztę ciasta. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. Po 20 minutach zwiększyć temp. do 160 i piec jeszcze około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować