Wiśniowiec na biszkopcie

4.5 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję i piekę dla męża oraz rodziny i znajomych. Lubię testować nowe przepisy i wypróbowywać nieznane nam smaki. To ciasto jest smaczne i bardzo efektownie wygląda...

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 4 jajka
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej
    ● 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    ● łyżka kakao
    ● szkl. cukru
    Masa wiśniowa:
    ● 2 słoiki kompotu z wiśni (po 750 ml)
    ● 3 galaretki o smaku wiśniowym
    Oraz:
    ● 2-3 małe op. śmietany 30-proc.
    ● ok. 5 dag grubych wiórków czekoladowych
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wiśniowiec na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem oraz
    2 łyżkami przegotowanej zimnej
    wody na bardzo gęsty
    krem. Wsypujemy mąki wymieszane
    z proszkiem do pieczenia
    oraz kakao. Dokładnie mieszamy.
    Wylewamy na blachę.
    Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temp.
    170 °C. Studzimy.
  • 2. Kompot i owoce zagotowujemy,
    następnie wsypujemy
    galaretki i mieszamy, aż się
    rozpuszczą. Gdy zaczną tężeć,
    wykładamy na biszkopt. Ciasto
    odstawiamy w chłodne miejsce
    do stężenia.
  • 3. Śmietany ubijamy i rozsmarowujemy
    na galaretce. Posypujemy
    obficie wiórkami czekoladowymi.
    Schładzamy

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Ciasto możemy udekorować wiśniami z kompotu. ● Do kompotu, oprócz galaretek, można wsypać budyń o smaku wiśniowym oraz szczyptę cynamonu. ● Do bitej śmietany można dodać cukier waniliowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować