Wiśniowiec

5 (178 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto jest bardzo proste, szybkie w przygotowaniu a do tego tanie bo na kompocie z wiśni.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    1,5 szklanki mąki
    1 margaryna Palma
    1,5 szklanki cukru
    4 jajka
    4 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa wiśniowa:
    3 szklanki kompotu z wiśni + wiśnie
    2 budynie wiśniowe

    Krem:
    2 szklanki mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 cukry wanilinowe
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 masło roślinne
    1 czekolada mleczna
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wiśniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt:
    Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mąkę z proszkiem. Z białek ubić pianę i dołożyć do ciasta.
    Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać.
    Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Do blachy wlać najpierw ciemne, a następnie jasne ciasto i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Odstawić do ostygnięcia.
  • wiśnie 2. Wiśnie odcedzić i wydrążyć.
  • masa wiśniowa 3. Masa wiśniowa:
    W 1 szklance kompotu rozrobić budyń i wlać do gotującego się pozostałego kompotu. Zagotować. Na końcu wrzucić wiśnie.
  • wylewamy masę wiśniową 4. Jeszcze ciepłą masę wylać na biszkopt.
  • ucieramy masę 5. Krem:
    Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem wanilinowym. W drugiej szklance rozprowadzić mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Podgotować i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodając zimny budyń.
  • wiśniowiec 6. Gotowy krem rozsmarować na wiśniach. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią ciasto.
  • smacznego:) 7. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować