Wiśniowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny orzeźwiający idealny na lato.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt ciemny blacha 26/30
    3 jajka
    0.5 szklanki mąki
    3 łyżki cukru
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa biała
    sernik błyskawiczny
    600ml zimnego mleka

    mus wiśniowy
    700g drylowanych wiśni
    2 łyżki cukru
    2 galaretki wiśniowe

    do nasączenia
    szklanka kompotu wiśniowego lub woda o smaku cytrynowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Ciasto z wiśniami

Wiśniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, olej, mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec ok 20 minut w temperaturze 180C. Wystudzić.
    2. Blachę ponownie wyłożyć papierem do pieczenia, na dno położyć biszkopt, porządnie nasączyć.
    3. Sernik błyskawiczny przygotować według instrukcji na opakowaniu, wyłożyć na nasączony biszkopt, schłodzić.
    4. Wiśnie wydrylować zasypać cukrem, odstawić na 20 minut, aby puściły sok, zagotować i pogotować kilka minut ok 5. Zdjąć z ognia dodać galaretki wiśniowe i dobrze wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić jak mus wiśniowy zacznie tężeć wyłożyć na sernik .
    5. Całość porządnie schłodzić najlepiej przez noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować