Rafaello na biszkopcie

4.38 (193 ocen)

  • 60 min

Przepyszne ciasto na domowe imprezy. Zawsze "schodzi" jako pierwsze ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -6 jaj
    -1,5 szklanki cukru
    -1,5 szklanki mąki pszennej
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    -200g wiórków kokosowych
    -tabliczka białej czekolady (najlepiej Milka)
    -400 ml śmietany kremówki
    -1 łyżka żelatyny
    -1 kostka masła
    -1 budyń śmietankowy
    -1 duży cukier waniliowy
    -1 duża łyżka masła lub margaryny
Wystaw ocenę:

4.38 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery Rafaello Krem

Rafaello na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Do ubitych białek z cukrem dodawać żółtka i mąki z proszkiem do pieczenia. Piec 30-40 min. (najlepiej upiec 2 dni przed przełożeniem ciasta).
    Wierzch biszkoptu odkroić, wstawić na chwilę do piekarnika, ostudzić i mocno pokruszyć. Pozostały pokroić na 2 części.
  • 2. Masy:
    a) 400 ml śmietany kremówki zagotować z czekoladą, 3 łyżeczkami wiórków kokosowych i łyżkę żelatyny. Po ostudzeniu dodać do śmietany pokruszony biszkopt i wyłożyć na 1 część biszkoptu.

    b) ugotować budyń śmietankowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po wystudzeniu dodawać po łyżce do utartego na krem masła, uważając żeby się nie zważyło! Niewielką ilością przygotowanego kremu posmarować ostatnią warstwę ze śmietany i pokruszonym biszkoptem. Na tą warstwę wyłożyć 2 część biszkoptu, następnie wyłożyć całą resztę kremu.
  • 3. Wierzch ciasta:
    Pozostałą część wiórków kokosowych zrumienić na patelni z łyżką masła lub margaryny, cukrem waniliowym, można dodać ok. 1 łyżkę cukru. Wystudzić zrumienione wiórki i wyłożyć na uprzednio wyłożoną masę kremową próbując wbijać wiórki w krem, inaczej całość spadnie z ciasta. Schłodzić ciasto i GOTOWE.

Porady

Najlepiej smakuje na drugi dzień :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować