Rafaello na biszkopcie

  • wyświetlono: 17588 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Przepyszne ciasto na domowe imprezy. Zawsze "schodzi" jako pierwsze ;)

  • 60min

Składniki

Biszkopt:
-6 jaj
-1,5 szklanki cukru
-1,5 szklanki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
-200g wiórków kokosowych
-tabliczka białej czekolady (najlepiej Milka)
-400 ml śmietany kremówki
-1 łyżka żelatyny
-1 kostka masła
-1 budyń śmietankowy
-1 duży cukier waniliowy
-1 duża łyżka masła lub margaryny

Sposób przygotowania przepisu:

Rafaello na biszkopcie

  • 1. Biszkopt: Do ubitych białek z cukrem dodawać żółtka i mąki z proszkiem do pieczenia. Piec 30-40 min. (najlepiej upiec 2 dni przed przełożeniem ciasta).
    Wierzch biszkoptu odkroić, wstawić na chwilę do piekarnika, ostudzić i mocno pokruszyć. Pozostały pokroić na 2 części.
  • 2. Masy:
    a) 400 ml śmietany kremówki zagotować z czekoladą, 3 łyżeczkami wiórków kokosowych i łyżkę żelatyny. Po ostudzeniu dodać do śmietany pokruszony biszkopt i wyłożyć na 1 część biszkoptu.

    b) ugotować budyń śmietankowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po wystudzeniu dodawać po łyżce do utartego na krem masła, uważając żeby się nie zważyło! Niewielką ilością przygotowanego kremu posmarować ostatnią warstwę ze śmietany i pokruszonym biszkoptem. Na tą warstwę wyłożyć 2 część biszkoptu, następnie wyłożyć całą resztę kremu.
  • 3. Wierzch ciasta:
    Pozostałą część wiórków kokosowych zrumienić na patelni z łyżką masła lub margaryny, cukrem waniliowym, można dodać ok. 1 łyżkę cukru. Wystudzić zrumienione wiórki i wyłożyć na uprzednio wyłożoną masę kremową próbując wbijać wiórki w krem, inaczej całość spadnie z ciasta. Schłodzić ciasto i GOTOWE.

Porady

Najlepiej smakuje na drugi dzień :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciekremrafaello ciasto biszkoptimprezowe

Komentarze

Podobne przepisy

ptasie mleczko na biszkopcie

Dodane przez: Konto nieaktywne

PTASIE MLECZKO NA BISZKOPCIE

Przepyszne rozpływające się w ustach...

image-24nvtbm

Dodane przez: Emily

Szarlotka na biszkopcie

Wiadomo,że tradycyjna szarlotka...

Bananowiec na biszkopcie

Dodane przez: edytaha

Bananowiec na biszkopcie

Delikatne, kremowo-galaretkowe...

Jabłecznik na biszkopcie

Dodane przez: lola975

Jabłecznik na biszkopcie

Niebiański jabłecznik muśnięty...

Rafaello na krakersach

Dodane przez: joanna30

Rafaello na krakersach

Tradycyjny przepis na rafaello...

MAKOWIEC NA BISZKOPCIE

Dodane przez: Ostra Na Słodko

MAKOWIEC NA BISZKOPCIE

Delikatny, puszysty biszkopt pokryty...