Wiśniowa szarlotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Interesujące połączenie słodkich jabłek i kwasowych wiśni. Całość dopełnia kruche ciasto, które przygotowuje według przepisu mojej babci. Tą szarlotkę zawsze przygotowuje gdy trwa sezon na owoce.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto kruche
    450 g mąki pszennej
    200 g masła
    150 g cukru pudru
    4 g proszku do pieczenia
    4 żółtka
    mus jabłkowo- wiśniowy
    1,5 kg jabłek antonówek lub szarych renet
    0,5 kg wiśni(świeżych lub mrożonych)
    150 g cukru
    60 g mąki ziemniaczanej
    30 g cukru waniliowego
    30 g cynamonu
    30 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik

Wiśniowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Mąkę wraz z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy masło oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
    Mus jabłkowo-wiśniowy: Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Wiśnie myjemy oraz usuwamy pestki. Owoce umieszczamy w dużym garnku, podlewamy wodą. Zagotowujemy. Dodajemy cukier i cynamon. Dusimy około 15 minut na średnim ogniu. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.
    Ciasto dzielimy w stosunku 3/4 do 1/4. Większą połowę rozwałkowujemy i wylepiamy nią dno i boki tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Układamy mus. Pozostałe ciasto wałkujemy i wycinamy pasy. Tworzymy kratkę. Pieczemy w 180 stopniach przez 60-65 minut. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.

Porady

Mus jabłkowo - wiśniowy warto przygotować dzień wcześniej. Skróci to znacząco czas przygotowania ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować