Wiśniowa pokusa z lekkim śmietankowym kremem i bezą w płatkach migdałowych

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne , domowe ciasto . Nie powiem , by wykonanie go , zajmowało kilka chwil lecz znikanie z talerzy , już tak:))) Doskonałe do kawy czy herbaty w gronie rodziny czy znajomych:)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki oleju
    2 kisiele wiśniowe
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Beza:
    5 białek
    1 szklanka cukru pudru
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru waniliowego
    szczypta soli
    3 łyżki płatków migdałowych
    Masa wiśniowa:
    1 kg. wydrylowanych wiśni - u mnie mrożone
    3 galaretki wiśniowe
    1/2 szklanki cukru
    5 szklanek wody
    1 łyżka żelatyny
    Masa śmietanowa:
    500 ml. śmietany 36%
    250 g. serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka cukru waniliowego
    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
    2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia - 24 cm . x 38 cm .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Beza

Wiśniowa pokusa z lekkim śmietankowym kremem i bezą w płatkach migdałowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiśniowa pokusa z lekkim śmietanowym kremem i beza w płatkach migdałowych 1. Białka ubijam z solą na sztywno , ciągle miksując stopniowo dodaję cukier puder i cukier waniliowy . Do szklistej masy dodaje mąkę ziemniaczaną , miksuję . Masę wykładam na blaszkę , posypuję płatkami migdałowymi , piekę w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez 75 minut . Bezę studzę w uchylonym piekarniku .
  • Wiśniowa pokusa z lekkim śmietanowym kremem i bezą w płatkach migdałowych 2. Jajka miksuję z solą i cukrem na puch , zmniejszam obroty miksera dodaję olej , miksuję , dodaję mąkę zmieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia , miksuję . Ciasto przekładam do blaszki , piekę ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni . Ciasto studzę .
  • Wiśniowa pokusa z lekkim śmietanowym kremem i bezą w płatkach migdałowych 3. Do wiśni dodaję cukier , szklankę wody , doprowadzam do zagotowania , gotuję ok. 10 minut , miksuję blenderem na jednolitą masę - jednak z cząsteczkami wiśni . Do pozostałej wody - 4 szklanki wrzątku , dodaję żelatynę i galaretki , mieszam do rozpuszczenia , dodaję do zmiksowanej masy , mieszam , studzę . Gęstniejącą masę przekładam na przygotowane ciasto . Całość wstawiam do lodówki na ok. 2 godzin .
  • Wiśniowa pokusa z lekkim śmietanowym kremem  i bezą w płatkach migdałowych 4. Serek mieszam ze śmietaną , cukrem i cukrem waniliowym , miksuję na pulchny krem - nie za długo aby nie zrobić masła . Masę przekładam na masę z wiśni , wyrównuje .
  • Wiśniowa pokusa z lekkim śmietanowym kremem i bezą w płatkach migdałowych 5. Na masę śmietanową wykładam bezę , lekko dociskam . Całość wstawiam do lodówki na ok. godzinę . Przed podaniem posypuję cukrem pudrem .

Porady

Bezę i spód możemy upiec dzień przed składaniem ciasta . Składniki masy śmietanowej najlepiej gdy mają jednakową temperaturę . Masa z wiśniami musi zacząć gęstnieć przed nałożeniem na ciasto , inaczej może nasączyć ciasto lub pod nie wpaść . Bezę należy zdejmować delikatnie , tak aby się nie rozpadła jest krucha .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Masa śmietanowa Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować