wiśniowa pokusa

4.48 (187 ocen)

polecam to ciasto bo jest bardzo smaczne

Składniki:

  • przepis na blachę 25x36cm

    ciasto:
    3 szklanki maki
    1 1/2 kostki masła
    1 szklanka cukru pudru
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Na bezę:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    płatki migdałowe

    na galaretkę:
    2 galaretki wiśniowe
    1 szklanka soku wiśniowego (ja dałam kompot)
    2 szklanki wody
    wiśnie

    na śmietanę
    0,5 l śmietany kremówki 30% (do ubijania)
    2 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki gorącej wody

Wystaw ocenę:

4.48 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Wiśniowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotować ciasto z podanych składników tzn. wyrobić (bedzie kleic się do rąk, ale tak ma byc)
    ciasto podzielić na 2 części: jedną cześć wyłożyc na blachę i piec ok 30 min w temp. 180-190 st;
  • 2. przygotować pianę z białek, drugą cześć ciasta wyłożyc na blachę, a na ciasto dac pianę bezową i posypac płatkami migdałowymi, włożyc do piekarnika i piec ok.35-40 min w tem. 140-150 st
  • 3. przygotować galaretkę - rozpuścić galaretki w 2 szkl. wody, dodać sok z wiśni odstawic do stężenia
  • 4. na ostudzone ciasto (bez niczego) wyłożyć wiśnie, a następnie wylac tężejącą galaretkę, wstawic do lodówki
  • 5. ubic śmietanę, żelatynę rozmieszać w gorącej wodzie; przestudzić i dodać do śmietany. Nałożyc na stężałą galaretkę, przykryc drugą częścią ciasta (tą z bezą) i wstawić do lodówki - najlepiej na noc
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Migdały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Ciasto

To może cię zainteresować