Wiśniowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotować ciasto z podanych składników tzn. wyrobić (bedzie kleic się do rąk, ale tak ma byc)
ciasto podzielić na 2 części: jedną cześć wyłożyc na blachę i piec ok 30 min w temp. 180-190 st;
2.przygotować pianę z białek, drugą cześć ciasta wyłożyc na blachę, a na ciasto dac pianę bezową i posypac płatkami migdałowymi, włożyc do piekarnika i piec ok.35-40 min w tem. 140-150 st
3.przygotować galaretkę - rozpuścić galaretki w 2 szkl. wody, dodać sok z wiśni odstawic do stężenia
4.na ostudzone ciasto (bez niczego) wyłożyć wiśnie, a następnie wylac tężejącą galaretkę, wstawic do lodówki
5.ubic śmietanę, żelatynę rozmieszać w gorącej wodzie; przestudzić i dodać do śmietany. Nałożyc na stężałą galaretkę, przykryc drugą częścią ciasta (tą z bezą) i wstawić do lodówki - najlepiej na noc
Komentarze