Kruche ciasto z brzoskwiniami w galaretce z lekkim kremem śmietanowym i bezą

  • wyświetlono: 851 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Przepyszne ciasto , lekkie , smaczne , aromatyczne , rozpływające się w ustach.... Wykonanie nie zajmuje wiele wysiłku , jedynie czasu , a dostępne składniki to dodatkowy plus:) A do tego duża blacha starcza na sporą ilość dokładek , które są mile widziane :)

123
  • 18 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto kruche:
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
100 g. masła
3 żółtka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
3 białka
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Galaretka z owocami:
3 galaretki brzoskwiniowe
1 puszka brzoskwiń - ok. 900 g.
1 litr wrzącej wody
Masa śmietanowa:
500 ml. śmietany 36%
250 g. sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
2 jednakowe blachy wyłożone papierem do pieczenia - 24 cm . x 38 cm.
po 50 g. tartej czekolady deserowej i białej

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasto z brzoskwiniami w galaretce z lekkim kremem śmietanowym i bezą

  • 1. Składniki ciasta kruchego zagniatam , wylepiam nim spód blaszki , piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni . Studzę .
  • 2. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno , dodaje porcjami cukier puder z cukrem waniliowym , ubijam , dodaję mąkę ziemniaczaną , ubijam . Masę wykładam na drugą blaszkę , wstawiam do piekarnika nagrzanego do 130 stopni z termoobiegiem i piekę 65 minut . Bezę studzę .
  • 3. Galaretkę zalewam wrzącą wodą , mieszam , studzę . Brzoskwinie kroję w kostkę , dodaję do galaretki - gdy ta zaczyna gęstnieć , mieszam , wykładam na kruche ciasto , wyrównuję , wstawiam do lodówki .
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami w galaretce z lekkim kremem śmietanowym i bezą4. Do schłodzonej w lodówce śmietany dodaję cukier puder i cukier waniliowy , ubijam na sztywno , dodaje serek , miksuję . Pulchną masę wykładam na galaretkę z brzoskwiniami , wyrównuję . Na masę kładę bezę , lekko dociskam . Całość posypuję tartą , zmieszaną czekoladą . Ciasto wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny .

Porady

Galaretka musi zacząć gęstnieć , inaczej wsiąknie w ciasto .
Śmietany nie można za długo ubijać , wytrąci się masło , masa się zważy .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkaCiastobezaczekoladaDeserbrzoskwinieśmietana

Komentarze

Podobne przepisy

image-0ae6c8o

Dodane przez: Słodkamuffinka

Kruche ciasto z śliwkami i bezą budyniową

No to czas na śliwki;) Kolejne...

Pleśniak

Dodane przez: nataliaa92

Ciasto kruche z dżemem i bezą... tzw. "Pleśniak"

Ciasto nadaje się na każdą okazję,...

Ciasto z kremem kajmakowym i lekką pianką

Dodane przez: Jola1977-1977

Ciasto z kremem kajmakowym i lekką pianką

Tak przygotowane ciasto doskonale...

kruche ciasto z agrestem i bezą

Dodane przez: capri

kruche ciasto z agrestem i bezą

Pyszne połączenie kwaskowatego...

Ciasto kruche z jabłkami i bezą

Dodane przez: edytaha

Ciasto kruche z jabłkami i bezą

Ciasto upieczone według przepisu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE