Kruche ciasto z brzoskwiniami w galaretce z lekkim kremem śmietanowym i bezą

4.5 (148 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne ciasto , lekkie , smaczne , aromatyczne , rozpływające się w ustach.... Wykonanie nie zajmuje wiele wysiłku , jedynie czasu , a dostępne składniki to dodatkowy plus:) A do tego duża blacha starcza na sporą ilość dokładek , które są mile widziane :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    100 g. masła
    3 żółtka
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Beza:
    3 białka
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    Galaretka z owocami:
    3 galaretki brzoskwiniowe
    1 puszka brzoskwiń - ok. 900 g.
    1 litr wrzącej wody
    Masa śmietanowa:
    500 ml. śmietany 36%
    250 g. sera mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    Dodatkowo:
    2 jednakowe blachy wyłożone papierem do pieczenia - 24 cm . x 38 cm.
    po 50 g. tartej czekolady deserowej i białej
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Beza

Kruche ciasto z brzoskwiniami w galaretce z lekkim kremem śmietanowym i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta kruchego zagniatam , wylepiam nim spód blaszki , piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni . Studzę .
  • 2. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno , dodaje porcjami cukier puder z cukrem waniliowym , ubijam , dodaję mąkę ziemniaczaną , ubijam . Masę wykładam na drugą blaszkę , wstawiam do piekarnika nagrzanego do 130 stopni z termoobiegiem i piekę 65 minut . Bezę studzę .
  • 3. Galaretkę zalewam wrzącą wodą , mieszam , studzę . Brzoskwinie kroję w kostkę , dodaję do galaretki - gdy ta zaczyna gęstnieć , mieszam , wykładam na kruche ciasto , wyrównuję , wstawiam do lodówki .
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami w galaretce z lekkim kremem śmietanowym i bezą 4. Do schłodzonej w lodówce śmietany dodaję cukier puder i cukier waniliowy , ubijam na sztywno , dodaje serek , miksuję . Pulchną masę wykładam na galaretkę z brzoskwiniami , wyrównuję . Na masę kładę bezę , lekko dociskam . Całość posypuję tartą , zmieszaną czekoladą . Ciasto wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny .

Porady

Galaretka musi zacząć gęstnieć , inaczej wsiąknie w ciasto . Śmietany nie można za długo ubijać , wytrąci się masło , masa się zważy .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Czekolada Galaretka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować