Wiśniowa chmurka z bezą

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ciasto kruche z bezą,bitą śmietaną i wiśniami.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    120 g masła(zimnego)
    3 łyżki cukru pudru
    3 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Beza:
    3 białka
    pół szklanki szklanki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    garść płatków migdałowych
    szczypta soli

    Galaretka z owocami:
    słoik wiśni w kompocie
    1 galaretka wiśniowa

    Masa śmietanowa:
    szklanka śmietanki kremówki 36%
    1 łyżka cukru pudru
    1,5 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Wiśniowa chmurka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę łączymy z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia ,mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto na kruszonkę. Następnie gdy masło połączy się z pozostałymi składnikami, dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto.
    Dzielimy je na dwie połowy, owijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie, wykładamy foremkę papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Pierwszą część ciasta wałkujemy do wielkości foremki, wykładamy je do niej i pieczemy 25 minut. Studzimy.

    Białka ubijamy z solą na sztywno. Łyżka po łyżce dodajemy cukier, cały czas ubijając, aż masa będzie gęsta i lśniąca. No końcu dodajemy mąkę i krótko mieszamy. Upieczony blat wyciągamy, nakładamy nowy papier do pieczenia do tej samej foremki, wałkujemy i przekładamy do foremki drugą porcję ciasta, a na nią wykładamy pianę białkową i posypujemy ją płatkami migdałowymi. Pieczemy 35 minut w 170 stopniach. Gdyby płatki migdałowe zbyt bardzo się przypiekały, możemy przykryć ciasto na chwilę folią aluminiową. Studzimy.

    Szykujemy warstwę śmietanową. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Na końcu delikatnie wlewamy do masy żelatynę i przekładamy na ciasto kruche.

    Wiśnie blendujemy. Kompot łączymy z wodą i rozpuszczamy w niej galaretkę. U mnie tężała długo (około 2 godzin). Galaretkę wylewamy na masę śmietanową,i gdy widzimy, że galaretka zaczyna tężeć wylewamy kolejną masę śmietanową i przykrywamy drugim blatem ciasta kruchego z bezą i migdałami,chłodzimy 3 godziny.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Masa śmietanowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować