Wiśniowa chmurka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę łączymy z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia ,mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto na kruszonkę. Następnie gdy masło połączy się z pozostałymi składnikami, dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto.
Dzielimy je na dwie połowy, owijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie, wykładamy foremkę papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Pierwszą część ciasta wałkujemy do wielkości foremki, wykładamy je do niej i pieczemy 25 minut. Studzimy.
Białka ubijamy z solą na sztywno. Łyżka po łyżce dodajemy cukier, cały czas ubijając, aż masa będzie gęsta i lśniąca. No końcu dodajemy mąkę i krótko mieszamy. Upieczony blat wyciągamy, nakładamy nowy papier do pieczenia do tej samej foremki, wałkujemy i przekładamy do foremki drugą porcję ciasta, a na nią wykładamy pianę białkową i posypujemy ją płatkami migdałowymi. Pieczemy 35 minut w 170 stopniach. Gdyby płatki migdałowe zbyt bardzo się przypiekały, możemy przykryć ciasto na chwilę folią aluminiową. Studzimy.
Szykujemy warstwę śmietanową. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Na końcu delikatnie wlewamy do masy żelatynę i przekładamy na ciasto kruche.
Wiśnie blendujemy. Kompot łączymy z wodą i rozpuszczamy w niej galaretkę. U mnie tężała długo (około 2 godzin). Galaretkę wylewamy na masę śmietanową,i gdy widzimy, że galaretka zaczyna tężeć wylewamy kolejną masę śmietanową i przykrywamy drugim blatem ciasta kruchego z bezą i migdałami,chłodzimy 3 godziny.
Smacznego.
Komentarze