Kokosanki robię dla mojej rodziny.Są pyszne. Kruche na zewnątrz,miękkie wewnątrz.Pachnące i bardzo łatwe do wykonania.Gdy zostanie nam kilka białek,możemy je wykorzystać do pieczenia tych ciastek.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- białka jaj: 4 sztuki
- wiórki kokosowe (świeże,aromatyczne): 200 gramów
- cukier puder: 4 łyżki
- sok z cytryny: 1 łyżeczka
- margaryna (do wysmarowania blachy): 1 łyżeczka
Wiosenne kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder,sok z cytryny. wiórki kokosowe,wymieszać.
2.Blachę wyłożyć pergaminem,a papier wysmarować margaryną.Na natłuszczonym pergaminie układać porcje masy kokosowej.Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni c (aż będą złociste).
3.Uwaga: w czasie świąt wielkanocnych pieczemy sporo ciast, czasami zostają nam białka,więc możemy użyć ich do kokosanek. W wielkanocnym koszyczku wyglądają apetycznie i pięknie pachną.Uwielbiają je wszyscy,dzieci i dorośli.
Komentarze