• 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Święta tuż, tuż... Przeglądając stary zeszyt mamy, wpadł mi w oko przepis na kokosanki, które obowiązkowo gościły u nas na świątecznym stole. Uwielbiałyśmy je z siostrami. Bez dłuższego namysłu postanowiłam je upiec po raz pierwszy samodzielnie. Z racji pełnoletności ;) pozwoliłam sobie zmodyfikować polewę o dodanie rumu, który świetnie smakuje z kokosem.
Jeszcze świeże fotografowałam, bo już na "gorąco zaczęły znikać :)
Kokosanki w kakaowej polewie, to zdecydowanie mój smak z dzieciństwa:)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    500 g mąki krupczatki
    2 całe jaja
    100 g masła
    250 g cukru pudru
    4 łyżki miodu płynnego
    1 szklanka mleka
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa:

    300 g masła
    250 g cukru
    3/4 szklanki mleka
    40 g ciemnego kakao
    1-2 łyżki rumu
    kilka kropli ekstraktu naturalnego pomarańczy brazylijskiej / opcjonalnie
    ok. 350 g kokosu
Wystaw ocenę:

4.71 (7 ocen)

Zobacz również:

Kokosanki

Kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucieramy masło z cukrem, jajkami i miodem. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy partiami, nie przerywając ucierania mąkę naprzemiennie z mlekiem. Gotową masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut, do suchego patyczka.

    Polewa:
    Masło z mlekiem i cukrem zagotowujemy, dodajemy kakao i odstawiamy do ostygnięcia.

    Ostygnięte ciasto kroimy na kwadraty. Każdy kawałek nabijamy na widelec i maczamy w polewie, a następnie w kokosie .

    Kokosanki przechowujemy w chłodnym miejscu.

Porady

Z podanej proporcji zrobiłam 45 kokosowych kostek. U mnie zaczęły znikać na ciepło, ale najlepiej smakują na drugi dzień :).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować