Kokosanki

4.5 (145 ocen)

Ciastka bardzo niebezpieczne! Choć są niezwykle sycące, nie sposób poprzestać na jednym. Po pierwszym sięga się po kolejne i kolejne. Dlatego… zalecam ostrożność

Składniki:

  • 50 g masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    200 g wiórków kokosowych
    2-3 łyżki mleka
    2 białka
    płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Kokosanki

Kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku stopić masło, dodać mleko i cukier puder. Podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści, a całość będzie bardzo gorąca, ale nie wrząca. Dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  • 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
    Do piany dodać wystudzone wiórki, delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką.
  • 3. Na przygotowaną blachę nałożyć łyżką porcje masy. Nie ma potrzeby dociskania i wygładzania, nieforemne kokosanki są zdecydowanie ładniejsze.
    Piec około 15-20 minut do ładnego zrumienienia.
    Zdjąć z blachy po lekkim wystygnięciu, dostudzić na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Kokos Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować