Winogronowy sernik z galaretką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Kolejny pomysł na winogron z działki, ja znów zostałam obdarowana sporą ilością i trzeba było go jakoś przetworzyć a kompot już się domownikom znudził...

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Spód:
    100g herbatników
    1 łyżka kakao
    75 margaryny tortowej
    Masa:
    300 g winogrona ( po obraniu z gałązek)
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    400 g sera białego półtłustego
    ¾ szklanki cukru
    2 jajka
    100 ml śmietany 18%
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    20 ml nalewki winogronowej
    Galaretka:
    600 g winogrona ( po obraniu z gałązek)
    3 łyżki cukru
    1 łyżka żelatyny

    Tortownica 17 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Winogronowy sernik z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1rk7tt4 1. Spód:
    Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować je na proszek. Przełożyć do miski i dodać kakao, wymieszać.
  • image-1pid4cl 2. Margarynę pokroić w kostkę i dodać do rozdrobnionych herbatników. Rozetrzeć w palcach tworząc kruszonkę. Dno tortownicy wysmarować masłem i wylepić ją herbatnikami i odłożyć do lodówki na 30 minut.
  • image-0gy72hd 3. Masa:
    Owoce umyć, osuszyć i przełożyć na patelnię. Lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać cukier. Smażyć aż owoce puszczą sok i cukier się rozpuścić. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i przetrzeć. Ponownie wlać na patelnię i zagotować. W między czasie mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami przegotowanej wody. Wlać do winogrona i zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • image-0yl9mer 4. Składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. W między czasie ser zmielić dwukrotnie. Białka oddzielić do żółtek. Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Cały czas miksując cienki strumieniem wlać nalewkę.
  • image-09a6csn 5. Następnie cały czas mieszając mikserem dodawać po jednej łyżce ser, a następnie po łyżce dodawać śmietanę. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać mikserem.
  • image-0t2v9oo 6. Na koniec po łyżce dodawać sos winogronowy cały czas mieszając.
  • image-07dai8k 7. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie delikatnie wymieszać ją z masą serową. Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Po 15 minutach zmniejszyć do 160 i piec jeszcze około 50-60 minut. Zostawić w piekarniku aż do ostygnięcia. Następnie przełożyć do lodówki.
  • 8. Galaretka:
    Owoce umyć, osuszyć i przełożyć na patelnię. Lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać cukier. Smażyć aż owoce puszczą sok i cukier się rozpuścić. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i przetrzeć. Ponownie wlać na patelnię i zagotować. W między czasie żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Z ognia zdjąć sos winogronowy i stopniowo wlewać żelatynę cały czas mieszając. Ostudzić. Wstawić do lodówki a gdy zacznie tężeć wylać delikatnie na sernik, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Ser biały Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować