Kolejny pomysł na winogron z działki, ja znów zostałam obdarowana sporą ilością i trzeba było go jakoś przetworzyć a kompot już się domownikom znudził...
60 min
Dla 8 osób
Składniki:
Spód:
100g herbatników
1 łyżka kakao
75 margaryny tortowej
Masa:
300 g winogrona ( po obraniu z gałązek)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
400 g sera białego półtłustego
¾ szklanki cukru
2 jajka
100 ml śmietany 18%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
20 ml nalewki winogronowej
Galaretka:
600 g winogrona ( po obraniu z gałązek)
3 łyżki cukru
1 łyżka żelatyny
Winogronowy sernik z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować je na proszek. Przełożyć do miski i dodać kakao, wymieszać.
2.Margarynę pokroić w kostkę i dodać do rozdrobnionych herbatników. Rozetrzeć w palcach tworząc kruszonkę. Dno tortownicy wysmarować masłem i wylepić ją herbatnikami i odłożyć do lodówki na 30 minut.
3.Masa:
Owoce umyć, osuszyć i przełożyć na patelnię. Lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać cukier. Smażyć aż owoce puszczą sok i cukier się rozpuścić. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i przetrzeć. Ponownie wlać na patelnię i zagotować. W między czasie mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami przegotowanej wody. Wlać do winogrona i zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.
4.Składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. W między czasie ser zmielić dwukrotnie. Białka oddzielić do żółtek. Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Cały czas miksując cienki strumieniem wlać nalewkę.
5.Następnie cały czas mieszając mikserem dodawać po jednej łyżce ser, a następnie po łyżce dodawać śmietanę. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać mikserem.
6.Na koniec po łyżce dodawać sos winogronowy cały czas mieszając.
7.Białka ubić na sztywną pianę. Następnie delikatnie wymieszać ją z masą serową. Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Po 15 minutach zmniejszyć do 160 i piec jeszcze około 50-60 minut. Zostawić w piekarniku aż do ostygnięcia. Następnie przełożyć do lodówki.
8.Galaretka:
Owoce umyć, osuszyć i przełożyć na patelnię. Lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać cukier. Smażyć aż owoce puszczą sok i cukier się rozpuścić. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i przetrzeć. Ponownie wlać na patelnię i zagotować. W między czasie żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Z ognia zdjąć sos winogronowy i stopniowo wlewać żelatynę cały czas mieszając. Ostudzić. Wstawić do lodówki a gdy zacznie tężeć wylać delikatnie na sernik, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Komentarze