Delikatny, przyjemnie chrupiący sernik na zimno dla miłośników mało słodkich ciast. Jak najbardziej przypadł do gustu moim gościom i rodzinie, najlepiej smakuje schłodzony.
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 szklanka płatków śniadaniowych żytnich
50g. masła 82%
4 serki homogenizowane waniliowe ( każdy po 125g.)
1 łyżka cukru pudru
2 galaretki przezroczyste o smaku winogronowym
1 duża kiść zielonego winogrona
1 galaretka winogronowa
Chrupiący sernik winogronowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki wraz z masłem umieścić w kielichu blendera, zmiksować.
Wyłożyć na blachę ,piec 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
2.Galaretki przezroczyste rozpuścić w 600ml wrzątku, odstawić do wystudzenia.
3.Serki przełożyć do wysokiej miski, wsypać cukier puder,wlać zimne galaretki oraz wsypać płatki, dokładnie wymieszać.
Masę serową przelać do tortownicy o wymiarach 18cm, włożyć do lodówki aby lekko stężała.
4.Galaretkę winogronową rozpuścić w 400 ml wrzątku, odstawić do wystudzenia.
5.Na wierzch sernika ułożyć przekrojone na pół owoce winogrona, zalać zimną galaretką.
Odstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.
Komentarze