Tego koloru jeszcze nie mam w swoim zbiorze serników.... Smak upieczonych winogron idealnie współgra z waniliowym serem i słodkim musem.... Sernik jest łatwy i szybki w przygotowaniu, polecam...
Winogronowy sernik z jogurtowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, owijamy szczelnie folią aluminiową.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na środkowej półce ustawiamy dużą blaszkę z wodą.
Wszystkie składniki na sernik mieszamy, nie za długo, tylko do ich połączenia się, na blaszkę wysypujemy umyte i wysuszone winogrona,
wylewamy delikatnie masę serową,
wstawiamy do piekarnika, po wstawieniu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy w kąpieli wodnej 90-100 minut. Studzimy najlepiej na kratce ale jeszcze w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
Wystudzony wstawiamy do lodówki, w tym czasie robimy mus jogurtowy.
Galaretki rozrabiamy w 300ml wrzątku, jak zaczyna tężeć mieszamy z jogurtem i wylewamy na schłodzony sernik,
dekorujemy winogronem i schładzamy kilka godzin.
Smacznego ;)
Komentarze