Delikatny sernik winogronowy

4.5 (144 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 6 osób

Najdelikatniejszy, wprost piankowy sernik! Pieczony na cienkim kruchym spodzie, wierzch pokryty jest przecierem z domowego winogronu zagęszczonego żelatyną. Naprawdę godny polecenia!

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • spód:
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 żółtko
    40 g masła
    2 łyżki cukru
    1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

    masa serowa:
    500 g mielonego białego sera (z wiaderka)
    200 g kwaśniej śmietany 18%
    3 łyżki soku z cytryny
    3/4 szklanki cukru
    1/3 szklanki oleju
    4 duże jajka
    1 budyń śmietankowy bez cukru

    galaretka winogronowa:
    500 g fioletowych domowych winogron (waga po oberwaniu z gron)
    2 zaokrąglone łyżki cukru
    3 płaskie łyżeczki żelatyny
    3 łyżki zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Delikatny sernik winogronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Do miski wsypać mąkę, dodać żółtko, miękkie masło, cukier i proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 14 minut. Ostudzić.
  • 2. masa serowa:
    Do miski wbić białka, ubić na sztywno.
    Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać śmietanę, sok z cytryny, cukier, olej, żółtka i budyń w proszku, zmiksować. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać łyżką.
    Masę serową wyłożyć na spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, na dno piekarnika wlać ok. 1/4 szklanki wody lub wysypać 4 kostki lodu. Piec 55 minut, piekarnik wyłączyć, studzić przez całą noc (ok. 5-6 godzin) przy zamkniętych drzwiczkach.
  • 3. galaretka winogronowa:
    Winogron umyć, przełożyć do rondelka, gotować pod przykryciem ok. 8 minut, przetrzeć przez sitko. Do przecieru dodać cukier, wymieszać, ostudzić.
    Żelatynę wsypać do metalowego kubka, zalać 3 łyżkami zimnej wody, zostawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie delikatnie podgrzać, wymieszać do jej rozpuszczenia. Wlać do przecieru winogronowego, wymieszać. Wstawić do lodówki do momentu aż lekko zacznie gęstnieć. Wylać na wierzch sernika (nie oddzielać od brzegów tortownicy). Wstawić do lodówki aż galaretka całkiem stężeje. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Porady

Sernik można go zrobić bez owocowej warstwy albo zastąpić innymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować