1.Oczyszczone,umyte i osuszone owoce wsypać do woreczków i zamrozić. Mrożenie aronii pozbawia ją goryczki, ale nie pozbawia cennych składników. Czas mrożenia minimum 48 godzin,może być więcej .
Rozmrożone owoce zmiażdżyć np tłuczkiem (nie miksować) i przełożyć do butli.
Z wody i cukru ugotować syrop i letnim zalać owoce,dodać drożdże do wina. Butlę zatkać rurką fermentacyjną i odstawić w ciepłe miejsce.
Po miesiącu zlać nalew znad owoców, owoce wyrzucić. Wino z aronii trzeba posmakować, czy odpowiada nam jego ew. słodkość,jeśli nie jest wystarczająca należy dosłodzić. Wino ponownie przelać do butli zatkać rurką i pozostawić na kolejny miesiąc do sklarowania. Kiedy wino ładnie się wyklaruje przelać do butelek, zakorkować i pozwolić mu dojrzewać kilka miesięcy. Wino z aronii im starsze, tym lepsze.
Komentarze