Wino malinowo-jeżynowe

4.44 (195 ocen)

Na długie jesienne i zimowe wieczory polecam domowe winko z malin i jeżyn. Połączenie tych dwóch owoców okazało się świetnym pomysłem,bo wino w smaku wyszło rewelacyjne.

Składniki:

  • na butlę 5 l:
    2,5 kg owoców
    2,5 l wody
    1 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.44 (195 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Wina

Wino malinowo-jeżynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-285k93u 1. Maliny i jeżyny umyte i osuszone wsypać do butli. Wodę z dodatkiem cukru zagotować,wystudzić i wlać do balonu. Otwór szczelnie zatkać korkiem z rurką fermentacyjną,butlę odstawić w ciepłe,słoneczne miejsce. Po 2-3 dniach wino powinno zacząć pracować. Cały proces fermentacji (obserwowałam to przez bulgotanie wody w rurce fermentacyjnej) trwał około 3 tygodnie. Kiedy wino przestanie pracować należy odcisnąć owoce używając do tego gazy lub bawełnianej szmatki. Czyste wino ponownie przelać do butli,zatkać korkiem i pozostawić do sklarowania,a trwa to kolejne 2-3 tygodnie. Po tym czasie przelać wino do butelek i pozwolić mu dojrzewać.

Porady

Ja do mojego wina nie używałam żadnych drożdży ani innych dodatków i mimo tego wyszło rewelacyjne,dobrze sklarowane i nawet ma sporo procentów. Dokładnie nie wiem ile,ale da się odczuć wypijając kieliszek tego smacznego specyfiku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Maliny Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować