wino wiśniowe

4.47 (173 ocen)

  • 30 min

Wino wiśniowe nastawiamy od pokoleń. Ciągle używane są gąsiory prababci.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na gąsior 15 litrowy:
    7 kg wiśni,
    4 kg cukru,
    1/6 kostki drożdży,
    ok. 8 l wody.
Wystaw ocenę:

4.47 (173 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Wina

Wino wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cztery kilogramy wiśni przełożyć do gąsiora. Z pozostałych owoców wycisnąć sok. Wymieszać z drożdżami i cukrem. Wlać do gąsiora.
  • 2. Zalać całość wodą do wysokości 5 cm poniżej szyjki. Zatkać papierem, lub czystą, bawełnianą ściereczką.
  • 3. Odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na minimum 4 miesiące. Po tym czasie można odcedzić wino od owoców. W butelki można przelewać dopiero dojrzałe wino wiśniowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować