Ma cudowny aromat i przypomina mi smak bigosu który robiła moja babcia. Suszone śliwki nadają mu fajny smak. Obowiązkowo musi być dodane też wino czerwone.
3 godz.
Składniki:
2 kg kapusty kiszonej
1/2 kg kapusty słodkiej
2 kg karkówki
1,5 kg kiełbasy wiejskiej
0.5 kg boczku wędzonego
1 marchewka
20 dkg selera
1 por biła część
4 cebule
sól, pieprz
2 liście laurowe
10 ziaren ziele angielskie
1 szklanka grzybów suszonych
20 sztuk śliwek suszonych
1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
olej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Winny bigos z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby suszone zalewam zimną wodą i zostawiam na noc do namoczenia. Na drugi dzień gotuje grzyby do miękkości około godzinę. Odlewam wodę i kroję na kawałki małe.
Kapustę kiszoną płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, wlewam wodę i gotuję do miękkości. Karkówkę dokładnie solę, i obkładam pokrojoną cebulą.Odstawiam na dwie godziny w brytfannie. Wlewam odrobinę oliwy i smażę na wolnym ogniu około godzinę , podlewając wodą od czasu do czasu. Białą kapustę szatkuję i gotuję w osobnym garnku we wodzie. Ugotowaną kapustę kiszoną i świeżą odcedzam z wody. Do dużego garnka wkładam kapusty, pokrojona karkówkę, grzyby, startą marchewkę na tarce jarzynowej i seler oraz por. Por przesmażyłam osobno na oleju Kiełbasę pokrojoną też dodaję oraz boczek wędzony, ziele angielskie i liście laurowe, koncentrat pomidorowy. Bigos przesmażam na wolnym ogniu im dłużej tym lepiej. Śliwki suszone zalewam winem dzień wcześniej i odstawiam. Dodaję je do bigosu podczas gotowania. Doprawiam solą, pieprzem.
Komentarze