PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Bigos świąteczny z suszonymi śliwkamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/90/bigos-swiateczny-z-suszonymi-sliwkami_1.jpeg44523428http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/bigos-swiateczny-z-suszonymi-sliwkami
1,5 kg kiszonej kapusty
1/2 kg wieprzowiny od szynki - gotowanej/pieczonej
30 dag gotowanej szynki
30 dag boczku
1/2 kg kiełbasy
5-10 suszonych grzybów
10 suszonych śliwek
3 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna czarnego pieprzu
2 liście laurowe
4 ziarenka jałowca
1 cebula
1 łyżka miodu
1 łyżka przecieru pomidorowego
Sól, pieprz do smaku
Olej lub smalec
Sposób przygotowania przepisu:
Bigos świąteczny z suszonymi śliwkami
1.
Kiszona kapustę pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna można przelać wodą. Przełożyć do garnka i zalać wodą, gotować na wolnym ogniu wraz z zielem angielskim, liściem laurowym, ziarnami pieprzu i owocami jałowca.
2.
Grzyby namoczyć najlepiej dzień wcześniej i ugotować w tej samej wodzie, pokroić w paski i dodać do bigosu
3.
Na tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę, następnie dodać pokrojone mięso i wędliny, podsmażyć i dodać do bigosu.
4.
Pod koniec gotowania dodać śliwki, miód no przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
5.
Bigos najlepiej podgrzewać przez 2-3 dni wtedy nabiera właściwego smaku.
Porady
Do bigosu można również dodać czerwonego wina.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze