Wilgotny keks

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Wilgotny keks

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • - 300 g masła (pokojowa temp),
    - 1 szklanka cukru drobnoziarnistego do wypieków,
    - 4 jajka (temp. pokojowa),
    - 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.- 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
    - 1/4 szklanki whisky,
    - 2/3 szklanki suszonej żurawiny,
    - 1/2 szklanki mieszanki keksowej,
    - 1/3 szklanki orzechów włoskich, pokruszonych,
    - 1/3 szklanki wiórków kokosowych.

    Lukier:
    - ok. 240 g cukru pudru,
    - wody (tyle ile potrzeba aby uzyskać gęsty ale lejący się lukier) ok. 20 łyżek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks

Wilgotny keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki najlepiej aby były w temperaturze pokojowej. Sok wraz z alkoholem wlewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy wszystkie bakalie, wiórki, pokruszone orzechy, mieszamy i odstawiamy do czasu, aż bakalie napęcznieją i wchłoną płyn. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Do misy miksera wkładamy masło i ucieramy (na najwyższych obrotach) przez ok. 3-5 minut aż będzie puszyste. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodajemy bakalie, mieszamy wolniej. Dodajemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy powoli do połączenia składników. Masę wylewamy do keksówki, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 1 godziny aż patyczek będzie suchy. Studzimy na kratce, polewamy lukrem, ozdabiamy orzechami, wiórkami i żurawiną.

    Lukier:
    Wodę mieszamy z cukrem pudrem, ma być gęsty, ale nadal lejący się.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować