1.Wszystkie składniki najlepiej aby były w temperaturze pokojowej. Sok wraz z alkoholem wlewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy wszystkie bakalie, wiórki, pokruszone orzechy, mieszamy i odstawiamy do czasu, aż bakalie napęcznieją i wchłoną płyn. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Do misy miksera wkładamy masło i ucieramy (na najwyższych obrotach) przez ok. 3-5 minut aż będzie puszyste. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodajemy bakalie, mieszamy wolniej. Dodajemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy powoli do połączenia składników. Masę wylewamy do keksówki, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 1 godziny aż patyczek będzie suchy. Studzimy na kratce, polewamy lukrem, ozdabiamy orzechami, wiórkami i żurawiną.
Lukier:
Wodę mieszamy z cukrem pudrem, ma być gęsty, ale nadal lejący się.
Komentarze