Wilgotny biszkopt z masą śmietanową i kajmakową oraz wiśniami z nalewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka z solą ubijam na sztywno , dodaję cukier i cukier waniliowy , miksuję , dodaję żółtka miksuję , dodaję obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia , delikatnie mieszam , przekładam do formy . Ciasto piekę ok. 30 minut , studzę , przekrawam na dwie części .
Składniki ponczu mieszam.
Obręcz tortownicy smaruję masłem , osypuję wiórkami , ustawiam na talerzu . Na dno układam pierwszy placek , skrapiam połową ponczu.
2.Do śmietany dodaję cukier puder i waniliowy , sok z cytryny , miksuję aż masa stanie się puszysta i sporo zwiększy objętość , dodaję żelatynę , miksuję , dodaję wiśnie , mieszam , wykładam na przygotowany placek . Masę nakrywam drugim plackiem , dociskam , placek poczuje pozostałym ponczem.
3.Masło miksuję na puch , dodaję kajmak , miksuję , dodaję spirytus , miksuję . Masę przekładam do rękawa cukierniczego , ozdabiam wierzch ciasta , układam wiśnie . Ciasto wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny . Po wyjęciu z lodówki , zdejmuję obręcz , ciasto kroję , podaję.
Komentarze