Wilgotny biszkopt z masą śmietanową i kajmakową oraz wiśniami z nalewki

4.51 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto tylko dla dorosłych , bardzo smaczne i w szybkim tempie znikające z talerzy. Na jednym kawałku się nie kończy , każdy prosi o dokładkę.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt :
    4 jajka wiejskie
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Poncz:
    1,5 szklanki zaparzonej , wystudzonej herbaty
    sok z 1 cytryny
    1 łyżka cukru
    Masa śmietanowa :
    500 ml śmietany kremówki 36%
    2 łyżki cukru pudru
    4 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka cukru waniliowego
    4 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki wody mineralnej
    1/4 szklanki wody wrzącej
    1,5 szklanki wydrylowanych wiśni z nalewki
    Masa kajmakowa :
    150 g masła
    3 łyżki masy kajmakowej z puszki
    1 łyżka spirytusu
    Dodatkowo:
    1/2 szklanki wiśni z nalewki
    blaszka tortowa wyłożona papierem do pieczenia , a boki posmarowane masłem i osypane bułką tartą - średnica 24 cm
    1 łyżka miękkiego masła
    2 łyżki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.51 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Wilgotny biszkopt z masą śmietanową i kajmakową oraz wiśniami z nalewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wilgotny biszkopt z masą śmietanową i kajmakową oraz wiśniami z nalewki 1. Białka z solą ubijam na sztywno , dodaję cukier i cukier waniliowy , miksuję , dodaję żółtka miksuję , dodaję obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia , delikatnie mieszam , przekładam do formy . Ciasto piekę ok. 30 minut , studzę , przekrawam na dwie części .
    Składniki ponczu mieszam.
    Obręcz tortownicy smaruję masłem , osypuję wiórkami , ustawiam na talerzu . Na dno układam pierwszy placek , skrapiam połową ponczu.
  • Wilgotny biszkopt z masą śmietanową i kajmakową oraz wiśniami z nalewki 2. Do śmietany dodaję cukier puder i waniliowy , sok z cytryny , miksuję aż masa stanie się puszysta i sporo zwiększy objętość , dodaję żelatynę , miksuję , dodaję wiśnie , mieszam , wykładam na przygotowany placek . Masę nakrywam drugim plackiem , dociskam , placek poczuje pozostałym ponczem.
  • Wilgotny biszkopt z masą śmietanową i kajmakową oraz wiśniami z nalewki 3. Masło miksuję na puch , dodaję kajmak , miksuję , dodaję spirytus , miksuję . Masę przekładam do rękawa cukierniczego , ozdabiam wierzch ciasta , układam wiśnie . Ciasto wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny . Po wyjęciu z lodówki , zdejmuję obręcz , ciasto kroję , podaję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować