Wilgotna babka z jabłkami i cynamonem

4.5 (184 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Że dziś jest niedziela wymyśliłam po obiedzie szybkie ciasto do kawki już większej połowy nie ma ale chyba to oznacza że domownikom smakowało. Jest dość proste w wykonaniu a już nie wspomnę o tym jak szybko znika. Jeśli ktoś nie lubi piec lub mu nie wychodzą ciasta, zapewniam że to wyjdzie na pewno wystarczy tylko dobry piekarnik i chęci oraz serce włożone w wykonanie ciasta.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek,

    1 szklanka cukru ( szklanka poj. 210 ml. ),

    0,5 szklanki oleju,

    1,5 szklanki mąki,

    4 łyżki z górką mąki ziemniaczanej,

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

    2,5 łyżki śmietany 18 %.



    dodatkowo :

    3 jabłka 430 g,

    2 łyżeczki cynamonu z cukrem.
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki Desery

Wilgotna babka z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Żółtka oddzielić od białek, do białek wsypać cukier kryształ i na najwyższych obrotach miksera ubijać tak długo aż masa z białek będzie sztywna i lśniąca. Jak już białka mamy dokładnie ubite wtedy dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać do połączenia się białek z żółtkami.
  • ciasto 2. Do ubitej masy z białek i żółtek nie przerywając ubijania wlewać małymi strumieniami olej. Jak już mamy zmiksowana masę z olejem wsypać obie mąki, proszek do pieczenia, śmietanę i można dodać jedną łyżeczkę ulubionego aromatu ( ja dodałam pomarańczowy fajnie komponuje się z jabłkiem ). Całość dokładnie zmiksować a w międzyczasie przygotować jabłka obrać je oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plasterki.
  • ciasto 3. Zmiksowane ciasto przelać do foremki 40 na 12 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryna i wysypanej bułka tartą. Na wierzch ciasta wyłożyć przygotowane jabłka. Na jabłka posypać cynamon wymieszany z cukrem ( jeśli ktoś nie lubi cynamonu można pominąć ).
  • ciasto 4. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec godzinę w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku przez pięć minut, następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu oddzielić ciasto od papieru do pieczenia, można posypać cukrem pudrem.
  • ciasto 5. Ciasto wyszło bardzo smaczne i fajne wilgotne a połączenie jabłek z cynamonem to już obłęd, dodanie aromatu też było strzałem w dziesiątkę. Jeśli ktoś nie lubi ciast z jabłkami można dodać inny owoc lub upiec całkiem czyste ciasto bez niczego. Polecam serdecznie do poobiedniej kawki i nie tylko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.49 (186 ocen)

babka z serem

To może cię zainteresować