Wigilijny śledzik

4.51 (176 ocen)

  • 30 min

Co roku robię go na święta.

  • 30 min

Składniki:

  • -6 matjasów
    -3 duże cebule
    -2 łyżki rodzynek
    -2 ogórki kiszone
    -koncentrat pomidorowy
    -3 łyżki pikantnego keczupu
    -10 łyżek oleju (można dać więcej)
    -sól, pieprz
    -majeranek
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wigilijny śledzik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku, najlepiej przez całą noc - nie będą tak bardzo słone.Następnie opłukać i pokroić na 1-2cm kawałki.
  • 2. Cebule pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać sól, pieprz i majeranek.Dodać rodzynki, chwilę podsmażać, dodać ogórki pokrojone w kostkę.Podsmażać wszystko do momentu aż cebula będzie ładnie brązowa ale nie spalona;)Dodać koncentrat i keczup, wymieszać wszystko ze śledziami.Ostudzić i odstawić do lodówki aby smaki się przegryzły.
    Najlepiej podawać na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować