Śledzik pod pierzynką

4.5 (184 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszna sałatka warstwowa z dodatkiem śledzia i buraczków.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 5-6 filetów śledziowych (solonych)
    4-5 ogórków konserwowych
    3-4 ugotowane ziemniaki
    3 ugotowane i starte buraczki
    1 duża cebula
    4 jajka
    majonez
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    szczypiorek, koperek, natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Śledzik pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzik pod pierzynką 1. Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku. Następnie pokroić w kostkę i ułożyć na dnie miski.
    Posmarować warstwą majonezu i posypać pieprzem.
    Kolejne warstwy: posiekana cebula, ogórki pokrojone w kostkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, majonez, sól i pieprz, buraczki, majonez, sól i pieprz, pokrojone drobno jajka, majonez, sól i pieprz, posiekana zielenina.
    Sałatkę włożyć do lodówki, aby składniki "przegryzły się".

Porady

Sałatka powinna "odstać swoje" w lodówce, aby nabrała smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować