Wigilijny śledzik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Śledzie przeciąć wzdłuż grzbietu na połowę,usunąć skórkę i pokroić na mniejsze kawałki.Warzywa oczyścić,umyć.Marchew zetrzeć na tarce o grubych wiórkach,paprykę pokroić w zapałkę.Cebulę pokroić w kostkę,przyprawić sokiem z cytryny,solą,pieprzem,wsypać cukier i wymieszać.
2. W zamykanym naczyniu / najlepiej szklanym / układać warstwowo warzywa,śledzie aż do wyczerpania składników.Każdą warstwę warzyw posypać niewielkimi ilościami soli i pieprzu.
3.
Olej wymieszać z sokiem z cytryny do smaku i zalać ułożone śledzie lekko dociskając całość.Wstawić na minimum 12 godzin do lodówki w celu przegryzienia się smaków.
4.Ułożyć na półmisku,ozdobić w/g uznania.
Porady
Proponuję ułożyć warstwowo w zamykanych słoikach,będziemy mogli dłużej cieszyć się smakiem potrawy.
Komentarze