WIGILIJNY ŚLEDZIK

5 (176 ocen)

Bardzo smaczne danie na karnawałowo-wigilijny stół.v

Składniki:


  • 5 podwójnych filetów matiasów w zalewie słodko kwaśnej
    1 duża cebula
    1 marchew
    3 papryczki słodkie czerwone
    3 papryczki słodkie pomarańczowe
    150 ml. oleju
    1 cytryna sok
    1 łyżeczka cukru
    sól,pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wigilijny śledzik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wigilijny śledzik 1.




    Śledzie przeciąć wzdłuż grzbietu na połowę,usunąć skórkę i pokroić na mniejsze kawałki.Warzywa oczyścić,umyć.Marchew zetrzeć na tarce o grubych wiórkach,paprykę pokroić w zapałkę.Cebulę pokroić w kostkę,przyprawić sokiem z cytryny,solą,pieprzem,wsypać cukier i wymieszać.




  • wigilijny śledzik 2. W zamykanym naczyniu / najlepiej szklanym / układać warstwowo warzywa,śledzie aż do wyczerpania składników.Każdą warstwę warzyw posypać niewielkimi ilościami soli i pieprzu.
  • wigilijny śledzik 3.
    Olej wymieszać z sokiem z cytryny do smaku i zalać ułożone śledzie lekko dociskając całość.Wstawić na minimum 12 godzin do lodówki w celu przegryzienia się smaków.
  • wigilijny śledzik 4. Ułożyć na półmisku,ozdobić w/g uznania.

Porady

Proponuję ułożyć warstwowo w zamykanych słoikach,będziemy mogli dłużej cieszyć się smakiem potrawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować