Wigilijne łazanki z makiem

4.5 (149 ocen)

  • 30 min

Jest to jedno z dań wieczerzy wigilijnej. Smakuje wyjątkowo i przyrządzam je tylko w ten wieczór, każdy nim się zajada. O wiele smaczniejsza odmiana gotowego makaronu z masą makową. Warto spróbować te łazanki z makiem i bakaliami

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    1 łyżka oleju
    3/4 szklanki ciepłej wody
    szczypta soli i cukru

    Mak:
    30 dag maku
    20 dag cukru
    2 białka
    10 dag masła
    3 łyżki miodu
    zapach migdałowy
    10 dag bakali
    1 litr mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Łazanki

Wigilijne łazanki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki zagnieść i wyrobic ciasto, rozwałkowac i pokroic w prostokąciki czyli łazanki. Gotowac w wodzie z odrobina oleju na pół twardo, odcedzic i przelac zimna woda.
  • 2. Mak: mak zalac zimną wodą, odsączyc, włożyc do wrzącego mleka, powoli gotowac godzine i odsaczyc, ostudzic i trzykrotnie zmielic. Masło roztopic w rondelku dodac reszte składników, nastepnie mak a na koncu ubita piane z białek. Calosc wymieszac.
  • 3. Na patelni kładziemy łyżke masła, topimy dodajemy makaron łazanki z makiem i bakaliami, podsmazamy 15 minut i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować