Jest to jedno z dań wieczerzy wigilijnej. Smakuje wyjątkowo i przyrządzam je tylko w ten wieczór, każdy nim się zajada. O wiele smaczniejsza odmiana gotowego makaronu z masą makową. Warto spróbować te łazanki z makiem i bakaliami
30 min
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
1 łyżka oleju
3/4 szklanki ciepłej wody
szczypta soli i cukru
Mak:
30 dag maku
20 dag cukru
2 białka
10 dag masła
3 łyżki miodu
zapach migdałowy
10 dag bakali
1 litr mleka
Wigilijne łazanki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść i wyrobic ciasto, rozwałkowac i pokroic w prostokąciki czyli łazanki. Gotowac w wodzie z odrobina oleju na pół twardo, odcedzic i przelac zimna woda.
2.Mak: mak zalac zimną wodą, odsączyc, włożyc do wrzącego mleka, powoli gotowac godzine i odsaczyc, ostudzic i trzykrotnie zmielic. Masło roztopic w rondelku dodac reszte składników, nastepnie mak a na koncu ubita piane z białek. Calosc wymieszac.
3.Na patelni kładziemy łyżke masła, topimy dodajemy makaron łazanki z makiem i bakaliami, podsmazamy 15 minut i gotowe.
Komentarze