Łazanki z makiem

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Łazanki z makiem, przez niektórych zwane również makiełkami to mieszanka ugotowanego, zmielonego maku z całą gamą pysznych suszonych owoców oraz orzechów. I działa tu zasada - im więcej tym lepiej!

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mak: 250 gramów
    - mleko: 300 mililitrów
    - laska cynamonu: 1 sztuka
    - ziarna kardamonu: 7 sztuk
    - migdały: 80 gramów
    - morele: 10 sztuk
    - suszone śliwki: 8 sztuk
    - suszona żurawina: 6 łyżek
    - skórka pomarańczowa: 6 łyżek
    - suszone figi: 3 sztuki
    - rodzynki: 50 gramów
    - płynny miód: 3 łyżki
    - makaron łazanki: 400 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Łazanki

Łazanki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cynamon oraz kardamon (ziarenka wyłuskujemy z otoczki) i zagotowujemy. Wsypujemy mak i gotujemy mieszając do momentu aż mak zaabsorbuje całe mleko. Wyjmujemy laskę cynamonu i mielimy mak około 2 do 3 razy. Gotowy mak mieszamy w misce z posiekanymi bakaliami i migdałami oraz płynnym miodem. Do gotowej masy dodajemy ugotowane zgodnie z przepisem na opakowaniu łazanki. Mieszamy ponownie i podajemy ciepłe lub zimne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Migdały Miód Suszone owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować