Zapiekane rulony z naleśników ziemniaczanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki:
Ziemniaki gotujemy i odstawiamy, aby wystygły, nastepnie mielimy. Dodajemy mleko, jajka, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i dokładnie całośc mieszamy. Na patelni rogrzewamy olej i smażymy z obu stron naleśniki.
2.Farsz:
Cebule i pieczarki kroimy i dusimy na małym ogniu na maśle. Papryke kroimy w małe słupki. Całośc mieszamy i przyprawiamy.
3.Sos śmietanowy:
Śmietane mieszamy z jajkiem, dodajemy musztarde i przyprawy.
4.Faszerujemy każdy naleśnik i zwijamy w rulon, układamy ściśle obok siebie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, gdy przykryjemy dno, polewamy je 1/3 sosu i układamy druga warstwe. Polewamy reszta sosu i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 40 minut w 160 stopniach.
Komentarze