Zapiekane rulony z naleśników ziemniaczanych

0 (0 ocen)

  • 30 min

Oryginalne zapiekane rulony z naleśników z masy ziemniaczanej, faszerowane pieczarkami i papryka. Wygladaja efektownie i smakuja wyśmienicie.

  • 30 min

Składniki:

  • NaleśnikiŁ
    1 kg ziemniaków
    30 dag mąki
    4 jajka
    2,5 szklanki mleka
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

    Farsz:
    70 dag pieczarek
    duża cebula
    1 duża czerwona papryka
    przyprawa do pizzy
    sól
    pieprz

    Sos śmietanowy:
    1/2 szklanki śmietany
    1 jajko
    3 łyżki musztardy
    sól
    pieprz

    15 dag sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekane rulony z naleśników ziemniaczanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki:
    Ziemniaki gotujemy i odstawiamy, aby wystygły, nastepnie mielimy. Dodajemy mleko, jajka, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i dokładnie całośc mieszamy. Na patelni rogrzewamy olej i smażymy z obu stron naleśniki.
  • 2. Farsz:
    Cebule i pieczarki kroimy i dusimy na małym ogniu na maśle. Papryke kroimy w małe słupki. Całośc mieszamy i przyprawiamy.
  • 3. Sos śmietanowy:
    Śmietane mieszamy z jajkiem, dodajemy musztarde i przyprawy.
  • 4. Faszerujemy każdy naleśnik i zwijamy w rulon, układamy ściśle obok siebie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, gdy przykryjemy dno, polewamy je 1/3 sosu i układamy druga warstwe. Polewamy reszta sosu i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 40 minut w 160 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Pieczarki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować