Łazanki wigilijne z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypujemy do miski albo na stolnicę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i masło albo olej i zagniatamy ciasto dolewając stopniowo wodę, ciasto ma być elastyczne podobne jak na pierogi.
Z ciasta rozwałkowujemy cienkie placki i kroimy na kwadraciki dowolnej wielkości.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli , na wrzątek wrzucamy porcjami łazanki i gotujemy na średnim ogniu. Po wypłynięciu gotujemy około 2 minuty i odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.
2.Kapustę szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy..
Cebulę kroimy w drobną kostkę, lekko podsmażamy i dodajemy do kapusty, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy łazanki i wszystko razem mieszamy.
Komentarze