Łazanki wigilijne z kapustą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Potrawa bezmięsna, idealna na wigilijny stół.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto na łazanki :
    2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    wody około 1/2 szklanki
    sól do smaku
    1 łyżka stopionego masła lub oleju

    Dodatkowo:
    1 główka białej kapusty
    1 cebula
    sól
    pieprz
    olej do smażenia cebuli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Łazanki

Łazanki wigilijne z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy do miski albo na stolnicę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i masło albo olej i zagniatamy ciasto dolewając stopniowo wodę, ciasto ma być elastyczne podobne jak na pierogi.
    Z ciasta rozwałkowujemy cienkie placki i kroimy na kwadraciki dowolnej wielkości.
    W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli , na wrzątek wrzucamy porcjami łazanki i gotujemy na średnim ogniu. Po wypłynięciu gotujemy około 2 minuty i odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.
  • 2. Kapustę szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy..
    Cebulę kroimy w drobną kostkę, lekko podsmażamy i dodajemy do kapusty, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy łazanki i wszystko razem mieszamy.

Porady

Łazanki można podawać na ciepło albo na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

image-0jycrml

To może cię zainteresować