Skruszony sermusik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
z podanych skłądników wyrabiamy ciasto,chłodzimy pół godziny w lodówce nastepnie dzielimy na 2 czesci. Jedna rozwałkowujemy, wkładamydo blaszki, nakłówamy widelcem i podpiekamy 15 minut w 160 stopniach. Druga wkładamy do zamrażarki.
2.Mus jabłkowy: jabłka obieramy, kroimi w plastry i podsmażamy, dodajemy cukier i cynamon, gdy z jabłek zrobi sie mus odstawiamy z ognia, dodajemy galaretke i dokładnie mieszamy.
3.Masa serowa: Żółtka oddzielamy od białek. Z białek i szczypty soli ubijamy piane. Do żółtek dodajemy margaryne i cukier i całośc miksujemy na puch. Nastepnie dodajemy śmietane i nadal miksujemy. Do puszystej masy dokładmy powoli ser na zmiane z sypkim budyniem i miksujemy całośc, na końcu dodajemy ubita piane z białek i delikatnie mieszamy.
4.Na podpieczony spód wykładmy mus jabłkowy,na niego mase serowa. Całośc posypujemy startą na tarce o grubych oczkach druga połową ciasta. Pieczemy 40 minut w 160 stopniach.
Komentarze