Nadziana chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dość dużej misce kruszymy drożdże, zalewamy połową szklanki letniego mleka, dodajemy łyżkę cukru i trochę mąki, całość mieszamy tak aby miało konsystencje gęstej śmietany, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Gdy zaczyn będzie gotowy dodajemy do niego 2 całe jajka i 2 żółtka, cukry, resztę mleka, dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodziło od reki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godziny w ciepłe miejsce.
W tym czasie gotujemy szklankę mleka, w połowie szklanki mleka rozmieszczamy budyń z cukrem, wlewamy do gotującego się mleka i robimy gesty budyń - odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość,dzielimy na pół. Podaną połowę dzielimy jeszcze na trzy części, z każdej formujemy rulony o równej długości stolnicy. Każdy rulon rozpłaszczamy i zewnętrzne faszerujemy budyniem a wewnętrzną dżemem i zlepiamy w ruloniki. Końce z jednej strony zlepiamy i pleciemy rulony jak warkocz. Całość delikatnie przenosimy do wysmarowanej masłem keksówki. Z drugą połową ciasta robimy to samo tylko możemy faszerować zewnętrzne dżemem a wewnętrzna budyniem i wkładamy do drugiej keksówki. Chałki smarujemy pozostałymi roztrzepanymi białkami i posypujemy obficie kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około godziny.
Komentarze