Nadziana chałka

  • wyświetlono: 676 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszna domowa chałka, nadziana słodkim dżemem wiśniowym i delikatnym budyniem.

  • 90min

Składniki

Ciasto:
10dag drożdży
1 kg mąki
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
cukier wanilinowy
4 jajka
szczypta soli

słoiczek dżemu wiśniowego
budyń waniliowy
2 łyżki cukru
1 i 1/2 szklanki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Nadziana chałka

  • 1. W dość dużej misce kruszymy drożdże, zalewamy połową szklanki letniego mleka, dodajemy łyżkę cukru i trochę mąki, całość mieszamy tak aby miało konsystencje gęstej śmietany, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
    Gdy zaczyn będzie gotowy dodajemy do niego 2 całe jajka i 2 żółtka, cukry, resztę mleka, dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodziło od reki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godziny w ciepłe miejsce.
    W tym czasie gotujemy szklankę mleka, w połowie szklanki mleka rozmieszczamy budyń z cukrem, wlewamy do gotującego się mleka i robimy gesty budyń - odstawiamy do ostygnięcia.
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość,dzielimy na pół. Podaną połowę dzielimy jeszcze na trzy części, z każdej formujemy rulony o równej długości stolnicy. Każdy rulon rozpłaszczamy i zewnętrzne faszerujemy budyniem a wewnętrzną dżemem i zlepiamy w ruloniki. Końce z jednej strony zlepiamy i pleciemy rulony jak warkocz. Całość delikatnie przenosimy do wysmarowanej masłem keksówki. Z drugą połową ciasta robimy to samo tylko możemy faszerować zewnętrzne dżemem a wewnętrzna budyniem i wkładamy do drugiej keksówki. Chałki smarujemy pozostałymi roztrzepanymi białkami i posypujemy obficie kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około godziny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczyladrożdżoweDeserchałkabudyńdrożdżeśniadaniedania świątecznepysznadżemdo kawyśniadanie na słodkośniadaniachałka z kruszonkądrożdżowachałka drożdżowachałki

Komentarze

Podobne przepisy

chałka

Dodane przez: Agnieszka Anna

Chałka żydowska

kultura Żydowska jest dla mnie...

Zapiekana chałka

Dodane przez: Kasia_S

Zapiekana chałka

dobry sposób na wykorzystanie czerstwego...

babeczka z wisienką

Dodane przez: adamonika

Babeczka nadziana z wisienką

Kolejna babeczka nadziana. Tym...

chałka drożdżowa

Dodane przez: marta625

Chałka drożdżowa

Doskonała z masłem na śniadanie

Kubusiowa chałka

Dodane przez: dorota w

Kubusiowa chałka

Ciasto drożdżowe bez mleka. Zamiast...

Chałka orzechowa z kruszonką.

Dodane przez: bienpyt

Chałka orzechowa z kruszonką

Smaczna z masłem i szklanką ciepłego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE