Wieprzowina z pastą miso i żółtym ryżem

4.49 (164 ocen)

  • Dla 3 osób

Danie z nutką orientu

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 80dag wieprzowiny
    1 łyżka oleju sezamowego
    3 łyżki oleju słonecznikowego
    3 ząbki czosnku
    1/2 papryki
    2 cebule
    3 pieczarki
    kilka suszonych pomidorów
    papryka słodka - 1 łyżeczka
    curry - 1 łyżeczka
    pasta miso - 2 łyżki
    sos sojowy - 1,5 łyżki
    starty świeży imbir - 1 łyżka
    pieprz mielony - 1 łyżeczka
    150g ryżu bez woreczka
    kurkuma - 1 łyżka
    sos słodki chilli
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pasty

Wieprzowina z pastą miso i żółtym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Odcedzamy.
    W międzyczasie przygotowujemy mięso:
    Paprykę, pieczarki, cebulę, i pomidory kroimy w paski, czosnek drobno siekamy.
    Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
    Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę.
    Na patelni rozgrzewamy oleje, wrzucamy czosnek i imbir, podgrzewamy tak aby puściły aromat.
    Wrzucamy na to mięso i przyprawiamy papryką, curry i pieprzem.
    Smażymy na większym ogniu, tak aby zamknąć smak przypraw.
    Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy pastę miso i sos sojowy -
    dusimy przez około 10 minut, podlewając od czasu do czasu wodą.
    Po tym czasie, dodajemy warzywa i pieczarki - dusimy kolejne 10 minut.
    Mięso i ryż nakładamy na talerz osobno.
    Ryż polewamy sosem słodkie chilli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Imbir Kurkuma Ryż Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Orientalna Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować