Wieprzowina z pastą miso i żółtym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Odcedzamy.
W międzyczasie przygotowujemy mięso:
Paprykę, pieczarki, cebulę, i pomidory kroimy w paski, czosnek drobno siekamy.
Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oleje, wrzucamy czosnek i imbir, podgrzewamy tak aby puściły aromat.
Wrzucamy na to mięso i przyprawiamy papryką, curry i pieprzem.
Smażymy na większym ogniu, tak aby zamknąć smak przypraw.
Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy pastę miso i sos sojowy -
dusimy przez około 10 minut, podlewając od czasu do czasu wodą.
Po tym czasie, dodajemy warzywa i pieczarki - dusimy kolejne 10 minut.
Mięso i ryż nakładamy na talerz osobno.
Ryż polewamy sosem słodkie chilli.
Komentarze