600 g schabu bez kości
250 g pieczarek
2 cebule
sól, pieprz
papryka w płatkach
oliwa z oliwek
natka pietruszki do podania
1/3 szklanki bulionu lub czerwonego wina
Wieprzowe kotlety z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon. Pokroić na cienkie plastry (u mnie wyszło ich 8), posolić i popieprzyć.
2. Pieczarki umyć, pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w plasterki.
3.Na patelni rozgrzać oliwę lub olej, obsmażyć kotlety ze wszystkich stron, aż lekko się zrumienią. Przełożyć do miski.
4.Na tej samej patelni chwilę podsmażać pieczarki.
5.Na dnie naczynia do pieczenia położyć część pieczarek, posypać cebulą, na tym ułożyć mięso, posypać je papryką, na wierzchu pozostałe pieczarki z cebulą. Jeżeli w misce w której leżało mięso został sok - dolać go do naczynia.
6.Dolać 1/3 szklanki bulionu lub czerwonego wina, na wierzchu położyć łyżeczkę masła, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 1 godzinę. Co jakiś czas sprawdzać czy mięso jest już miękkie, może się piec nieco krócej lub dłużej w zależności od jakości kupionego przez nas schabu. Na koniec dodajemy pietruszkę. . Smacznego!
Komentarze