Wieprzowe kotlety z pieczarkami

0 (0 ocen)

Przepis na proste danie obiadowe

Składniki:

  • 600 g schabu bez kości
    250 g pieczarek
    2 cebule
    sól, pieprz
    papryka w płatkach
    oliwa z oliwek
    natka pietruszki do podania
    1/3 szklanki bulionu lub czerwonego wina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieprzowe kotlety z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon. Pokroić na cienkie plastry (u mnie wyszło ich 8), posolić i popieprzyć.
  • 2. Pieczarki umyć, pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w plasterki.
  • 3. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej, obsmażyć kotlety ze wszystkich stron, aż lekko się zrumienią. Przełożyć do miski.
  • 4. Na tej samej patelni chwilę podsmażać pieczarki.
  • 5. Na dnie naczynia do pieczenia położyć część pieczarek, posypać cebulą, na tym ułożyć mięso, posypać je papryką, na wierzchu pozostałe pieczarki z cebulą. Jeżeli w misce w której leżało mięso został sok - dolać go do naczynia.
  • 6. Dolać 1/3 szklanki bulionu lub czerwonego wina, na wierzchu położyć łyżeczkę masła, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 1 godzinę. Co jakiś czas sprawdzać czy mięso jest już miękkie, może się piec nieco krócej lub dłużej w zależności od jakości kupionego przez nas schabu. Na koniec dodajemy pietruszkę. . Smacznego!

Porady

Sos można doprawić śmietaną, ale ja lubię czysty

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować